Fordeler vs strålingsrisiko ved mammografi

Tilbake

Publisert 07.01.2014, oppdatert 21.01.2014 17:27

Stikkord: Radiologi, Mammografi, Røntgen

I mammografi benyttes såkalt ioniserende stråling for å framstille røntgenbilder (mammogrammer) av brystene. Når bildene blir tatt vil noe av energien i strålingen bli absorbert i brystet, vi sier at brystet får en stråledose.

Kjertelvevet i brystet er følsomt for stråling, og det er nødvendig å holde stråledosene så lave som mulig. Optimaliseringstiltak og kvalitetssikringssystemer bidrar til dette.

Den viktigste fordelen ved mammografiscreening er reduksjon i dødelighet. En av ulempene er stråledosen som kvinnene utettes for. Hver enkelt mammografiundersøkelse gir små stråledoser sammenlignet med andre diagnostiske røntgenundersøkelser. Selve undersøkelsen varer fra under ett sekund til noen sekunder. Også når man gjentar undersøkelsen regelmessig, for eksempel ved å møte opp til jevnlige screeningundersøkelser, er faren for å rammes av skader på grunn av denne strålingen minimal.

Siden alle røntgenundersøkelser er forbundet med en risiko er det viktig å sikre at undersøkelsen er hensiktsmessig. Denne vurderingen er gjort på et overordnet grunnlag når det gjelder Mammografiprogrammet. For undersøkelser utenfor Mammografiprogrammet gjøres denne vurderingen for den individuelle pasient av henvisende lege.