Sterk vårsol

Tilbake

Publisert 28.03.2006, oppdatert 09.12.2009 03:06

På grunn av svært lite ozon over Sør-Norge ble det 18. og 19. mars målt unormalt høye UV-nivåer i Sør-Norge. De lave ozonverdiene skyldtes meteorologiske forhold som dannet et lite ozonhull som kom inn over Sørlandet fra Nordsjøen.

Et høytrykk mellom Syd-Grønland og Island trakk lørdag og søndag ned over Færøyene og Nordsjøen og dette førte til at ozonfattig luft fra ekvatorområdene blev trukket inn over Sør-Norge og Danmark.

Satellittkart fra Environment Canada viser hvordan ozonmengden endret seg i løpet av helgen. Vi ser at et mini ozonhull kom inn fra Atlanterhavet og passerte Sørlandet før det løste seg opp.

Strålevernet drifter et nasjonalt målenettverk som fortløpende overvåker den naturlige ultrafiolette (UV) strålingen i Norge. På de ti årene målenettverket har vært operativt har vi ikke sett så stort avvik fra normalen som det vi så 19. mars. Den største økningen registrerte vi på Landvik, nær Grimstad, hvor UV-indeks kom opp i 3, moderat styrke, som er dobbelt så høyt som normalt for denne årstiden. Måleverdier for ni steder i Norge finner du her.

Vi er nå inne i en periode hvor ozonlaget varierer mye og UV-intensiteten varierer med ± 20 % fra en dag til en annen selv om dagene ellers ser ut til å være like. Dette betyr at skal man være ute hele dagen så er det faktisk på tide å finne fram solkremen og solbrillene.

I forbindelse med påsken vil UV-prognoser utarbeidet av Meteorologisk institutt formidles via internett og i værmeldinger. Disse prognosene forteller hvor sterk UV-stråling det er forventet midt på dagen og varslene presenteres som UV-indeks på en skala som går fra 1 – 15. Høyere UV-indeks betyr sterkere strålingen og større behov for solbeskyttelse. Ta hensyn til UV-intensiteten og husk at solen i Norge er sterk nok til å gi helseskader som fortidlig aldring av huden (rynker), øyeskader og solforbrenning.

I påskefjellet er det ekstra viktig å ha solbriller som dekker godt og som ikke slipper inn UV-stråling på sidene. Nysnø kan nemlig reflektere opp mot 80-90% av UV-strålingen.

Når påsken kommer har de fleste av oss i tillegg en vinterblek hud som gradvis må venne seg til solen igjen. Sol deg sakte, ta hensyn til hudtypen din og bruk solkrem. Husk også at øynene til barn slipper inn mer stråling enn øynene hos voksne.

Dette betyr UV-prognosene for deg:

  • UV-indeks 1-2 (lav intensitet) tilsvarer vinter i Norge. Du kan trygt være ute uten solbeskyttelse.
  • UV-indeks 3-5 (moderat intensitet) tilsvarer Sør-Norge vår og høst og Nord-Norge fra mai til august. Klær, solhatt/caps og solbriller gir god beskyttelse. Ta noen pauser fra solen og husk solkrem.
  • UV-indeks 6-7 (høy intensitet) tilsvarer Sør-Norge i juni og juli, høyfjellet i mai og Spania i begynnelsen av april. Ta pauser fra solen mellom kl. 12-15. Klær, solhatt og solbriller gir god beskyttelse. Bruk solkrem med høy faktor (15) og UVA-beskyttelse.
  • UV-indeks 8-10 (svært høy intensitet) Isbre/høyfjell med snø i juni og juli. Ved Middelhavet om sommeren. Unngå solen mellom kl. 12-15 og søk skygge. Bruk klær, solhatt og solbriller.
  • UV-indeks 11 + (ekstrem) Kanariøyene og Alpene om sommeren. Områder nær Ekvator. Unngå solen mellom kl. 12-15 og søk skygge. Klær, solhatt og solbriller er absolutt nødvendig.

UV-varslingen er et samarbeid mellom Strålevernet, Meteorologisk institutt og NILU.