Bruk solbriller i påskesolen

Tilbake

Publisert 22.03.2010, oppdatert 22.03.2010 15:13

Bruk solbriller i påskesolenEn solrik påske med snødekte vidder er for mange den perfekte idyll. Men vær oppmerksom på at øyne og hud utsettes for UV-stråling. Med solkrem og solbriller til både voksne og barn, blir fjellturen bedre.

Påsken kommer ganske tidlig i år, men husk likevel å pakke solbriller og solkrem. Blir det fint vær kan UV-strålingen på fjellet i Sør-Norge bli moderat. Store, hvite vidder kombinert med påskesol, øker risikoen både for å bli solbrent og snøblind.

Hvordan beskytte deg
Snø kan reflektere opptil 90 prosent av solstrålene, derfor er solbeskyttelse av både øyne og hud viktig på fjellet. Klær, hodeplagg og solbriller gir god beskyttelse. Husk å smøre ansikt og bar hud med solkrem faktor 15 om du skal være ute en stund på formiddagen. Gjenta smøringen hvis du er lenge ute.

Hvorfor er solbriller viktig?
Solbriller stopper UV-strålingen og reduserer lysmengden, inkludert det meste av det som reflekteres fra snøen. I tillegg oppleves det behageligere å være ute i sollyset. Uten solbriller kan UV-stråling forårsake skader på hornhinnen (snøblindhet) og øyelinsen.

Hvilke solbriller velger jeg?
Det viktigste man kan gjøre for å beskytte øynene mot sol reflektert fra snø, er å bruke solbriller som dekker godt eller har sideklaffer. En undersøkelse utført av Strålevernet viser at de billigste solbrillene gir minst like god beskyttelse mot UV-stråling som de dyrere brillene.
Les mer om solbrilleundersøkelsen

UV-stråling i påsken
UV-indeksen kan ved normale forhold i fjellet i Sør-Norge, komme opp mot 4 utover påsken, noe som tilsvarer moderat UV-stråling. Dette betyr at det ved klart vær er nødvendig med solbeskyttelse, særlig ved lengre turer midt på dagen når solen står høyest på himmelen.

I tillegg til vær- og snøforhold vil også tykkelsen på ozonlaget påvirke UV-indeksen. Ozonlaget og dermed UV-intensiteten kan variere fra dag til dag. Det kan derfor være lurt å følge med på UV-varselet for ditt område.

I lavere strøk i Sør-Norge må en også være oppmerksom dersom det er snø. UV-indeksen er høyere i snødekte områder enn der hvor det er bart.

I Nord-Norge vil UV-indeksen bli lav. Her har du ikke har behov for å beskytte huden mot sol, men du bør bruke solbriller.

Strålevernet utfører kontinuerlige UV-målinger på ni steder i landet. Her kan du sjekke dagens UV-indeks www.nrpa.no/uvnett

 

UV-tabell

UV-tabell

Sterk sol lenger syd
En del nordmenn reiser sydover i påskeferien. Solen er sterkere jo nærmere ekvator man er på denne tiden av året. For de med vinterblek hud og lys hudtype, er det ekstra viktig å beskytte seg så alle feriedagene blir like gode.

Eksterne lenker: