Pass på barna i sola

Tilbake

Publisert 16.06.2010, oppdatert 16.06.2010 10:10

Stikkord: UV-stråling, Solbeskyttelse

Beskytt barna mot sola. Foto: Statens strålevern.Nå er endelig sommeren her, og barna kan leke ute og kose seg. Men pass opp for sterk UV-stråling. Barna i barnehagen og småskolen har noen varme uker foran seg før ferien. Foreldre og ansatte i barnehage og SFO må være påpasselige, slik at barna ikke blir solbrente.

UV-strålingen nærmer seg nå det høyeste nivået vi kan ha i løpet av året. Midt på dagen kan barna få svært høye UV-doser. Disse øker risikoen for både akutte helseskader og senskader på hud og øyne. Derfor er det viktig at barna får pauser fra sola og kan leke i skyggen.

En bok om solen
Strålevernet og Helsedirektoratet sendte i vår ut barneboka En bok om solen til alle landets barnehager via kommunene, og til alle helsestasjoner. Nå er tida inne for å ta fram boka og lære om både solas gode sider og sider som er mindre bra. Boka er ment å inspirere til samtale med barna om solbeskyttelse, slik at de kan leke ute uten å bli solbrente.

 

Gode solråd for barn

  • Sørg for skygge og la barna få noen pauser fra sola midt på dagen.
  • Bruk tynne fargede klær og solhatt/caps.
  • Bruk solkrem faktor 15 eller høyere på ubeskyttet hud.
  • Bruk solbriller.

 

Barn har følsom hud
Barn skal ikke sole seg for å bli brune. Barns hud er mye mer følsom enn voksnes. Mye av grunnlaget for utvikling av solskader legges i barneårene. Innfør derfor gode solvaner tidlig.


Er du bekymret for solsituasjonen i barnehagen eller på skolen til barnet ditt?
Kontakt barnehagen, skolen eller kommunelegen for å få utbedret forholdene, for eksempel ved å sette opp solseil, plante trær eller lignende.

Er barnehagen til ditt barn en Solvennbarnehage? Les om Kreftforeningens opplegg med Solvennbarnehager.


For ytterligere informasjon, kontakt forsker Terje Christensen på telefon 482 30 716.