Sterkere UV-stråling i solarium

Tilbake

Publisert 26.10.2010, oppdatert 26.10.2010 10:49

Stikkord: Solarium, UV-stråling

UV-stråling (Foto: Statens strålevern)UV-stråling finnes naturlig i sol og kunstig i solarier. I solarier er UV-strålingen mye mer intens enn i norsk sommersol, noe som øker risikoen for forbrenninger og utvikling av hudkreft. På Miljøstatus.no kan du lese mer om UV-stråling.

UV-stråling inndeles i UVA- , UVB- og UVC-stråling, hvor det er UVA og noe UVB som trenger gjennom jordens atmosfære. Størstedelen av solens UV-stråling som når jorden er UVA. Det er UVA som gir den raske brunfargen når vi soler oss. UVB bidrar sterkest til at vi blir solbrente når vi er uforsiktige. Men det gir en mer varig brunfarge og gjør også at det ytterste hudlaget blir tykkere.

UV-strålingen i solarier er mye mer intens enn solen i Norge om sommeren. Solarier kan gi opp til 50 prosent mer UVB enn norsk sommersol, og 2-4 ganger så mye UVA. Du kan derfor lett bli solbrent i solarium. WHO har klassifisert bruk av solarium som kreftfremkallende. Statens strålevern anbefaler ikke bruk av solarium.

I tillegg til solforbrenning og økt risiko for hudkreft, kan UV-stråling føre til raskere aldring av huden, nedsatt immunforsvar, snøblindhet og utvikling av øyesykdommen grå stær. Men en positiv effekt er at UV bidrar til produksjon av vitamin D.

Les mer om UV-stråling på Miljøstatus.no