Sen påske gir sterk sol

Tilbake

Publisert 12.04.2011, oppdatert 26.08.2013 13:54

Stikkord: UV-indeks, UV-stråling

Påsken er ekstremt sen i år. UV-indeksen kan derfor komme opp mot 6 midt på dagen i høyfjellet sørpå, noe som betyr like intens UV-stråling som en sommerdag på Sørlandet. Etter en lang vinter trenger vi å komme oss ut og nyte solen, men kombinasjonen høy sol, snøhvite vidder og vinterblek hud gir stor risiko for solskader. Pass særlig på å beskytte barna mot den sterke påskesolen.

Seneste påske på 11 år
Påsken i år er den seneste på 11 år. Det betyr at solen står høyt, og strålene er intense. Det er forventet at UV-indeksen i påskefjellet kan komme opp mot 6. Dette tilsvarer like sterk UV-stråling som sommersolen på Sørlandet.
Det har vært rekordlave ozonverdier i Arktis vinteren 2010-2011. Dette kan medføre episoder med ekstra høy UV-stråling, også i nordligere områder av landet. Følg derfor med på UV-varsler før turer i påskefjellet.
Kombinasjonen av høy sol og snø gir økt risiko for solforbrenning og snøblindhet. Derfor er det ekstra viktig å beskytte seg i år. Smør deg med solkrem med minst faktor 15, særlig midt på dagen. Husk at barn og unge er ekstra følsomme for UV-stråling. Og ikke glem hodeplagg og solbriller.

Sol og helse
Etter en lang vinter trenger vi å komme oss ut og nyte solen, og i april er solen så sterk at det kan dannes D-vitamin i huden. Men husk da å ta forholdsregler for å unngå solskader. UV-stråling kan føre til solforbrenning, raskere aldring av huden, nedsatt immunforsvar, hudkreft, snøblindhet og utvikling av øyesykdommen grå stær. Sol er bra, men det er ikke bra å bli brent.

Miljøstatus i Norge: stråling from Miljøstatus i Norge on Vimeo.


Gode tips til solbeskyttelse i påskefjellet:
 • Klær og hodeplagg gir den beste solbeskyttelsen for både barn og voksne
 • Bruk solkrem med minst faktor 15 på ubeskyttet hud
 • Bruk solbriller for å beskytte øynene

 FAKTA OM UV-indeks

UV-indeks (UVI) er et mål på hvor sterk UV-strålingen fra solen er. Jo høyere verdi, desto sterkere er UV-strålingen.

UV-indeks (UVI) avhenger av følgende faktorer:

  • hvor høyt på himmelen sola står – høy sol gir mer UV
  • tykkelsen på skydekket – skyslør og tåke gir minimal dempning av UV, mens tykke skyer gir kraftig dempning
  • ozonlagets tykkelse – jo tynnere ozonlag, jo høyere UV
  • refleksjon fra snø – gir 50 prosent høyere UV enn under snøfri forhold

Unngå dobbeltsoling
En del vinterbleke nordmenn tar solarium før påsketuren. Det er ikke å anbefale. Tar du solarium som ”grunnlag”, kan du lure deg selv til å oppholde deg lengre tid i solen enn du bør. Men fordi fortykkelse av overhuden ikke kommer rett etter soling og den fargen du oppnår rett etter et solariebesøk ikke gir huden særlig beskyttelse, er soling i solarium for å få underlag ikke lurt. Bruk av solarium øker i stedet mengden UV-stråling du utsetter huden for, og øker risiko for helseskader.


Forventet UV-stråling med gjeldende solråd, for utvalgte steder i påsken:

STEDUV-INDEKS SOLRÅD
Lavlandet i Sør-Norge 3–4 Solbeskyttelse kan være nødvendig midt på dagen. Klær, hodeplagg og solbriller gir god beskyttelse. Husk også solkrem faktor 15.
Høyfjellet i Sør-Norge 5–6 Solbeskyttelse er nødvendig. Bruk klær, hodeplagg, solbriller og smør deg med solkrem med middels beskyttelse (minst faktor 15).
Høyfjellet i Nord-Norge  2–3 Lite behov for solbeskyttelse, men kan være nødvendig midt på dagen ved klarvær, hvis du er lenge i solen eller har spesielt utsatt hud.
Alpene 7–9 Beskyttelse er nødvendig. Ta enkelte pauser fra solen mellom kl 12-15. Bruk klær, hodeplagg, solbriller og solkrem med middels beskyttelse (minst faktor 15).
Spania 8–9 Beskyttelse er nødvendig. Ta enkelte pauser fra solen mellom kl 12-15. Bruk klær, hodeplagg, solbriller og solkrem med middels beskyttelse (minst faktor 15).
Thailand 13–14 Ekstra solbeskyttelse er absolutt nødvendig. Søk skygge mellom kl 12-15. Bruk klær, hodeplagg, solbriller, og smør deg ofte med solkrem med høy beskyttelse (faktor 30-50).


For mer informasjon: