Pressemelding: Solveggforhold i Sør- og Midt-Norge

Tilbake

Publisert 27.04.2012, oppdatert 07.01.2014 10:54

Stikkord: UV-stråling, Solbeskyttelse, Pressemelding

Sola kan bli god og varm i solveggen kommende helg. Men husk at den allerede har rukket å bli sterkere enn den var i påsken. UV-varselet tilsier at sola vil ha moderat styrke i lavlandet. Det er lurt å beskytte huden.

Værvarselet for de sørlige delene av Norge indikerer gode solforhold - særlig frem til 1. mai. UV-indeksen (UVI) varierer mye fra dag til dag i denne årstiden, og det er lurt å sjekke UV-varslet før du går ut. UVI for lavlandet forventes å være moderat på 3,5. Det betyr at beskyttelse er nødvendig hvis du skal være ute i mer enn 1 time. I fjellet forventes UVI på om lag 6 der det er snø. Det er så sterkt at man må beskytte både hud og øyne godt. UVI for Nord-Norge er fremdeles lav.


Intensiteten i UV-strålene bestemmes blant annet av tykkelsen på ozonlaget. Ozonverdiene endrer seg fra dag til dag og forventes å ha normale verdier kommende helg. Tykkelsen på skylaget og refleksjoner fra bakken vil også bestemme hvor høy UV du utsettes for.

UV

UV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UV-indeksen kan variere mye fra dag til dag. Variasjonene er særlig store på våren og forsommeren. Derfor er det viktig å følge med på UV-varselet for å se hvor sterk UV det kan bli. Meteorologisk institutt og NILU varsler UV i hele vår- og sommersesongen, i tillegg kan du lese UV fra minutt til minutt på Strålevernets UV-nettsider.

 

Unngå å bli solbrent

Sol er godt for kroppen, men unngå å bli solbrent. Huden er lite herdet så tidlig på året, og det å bli solbrent er ikke helt ufarlig. Skadene etter overdreven soling hoper seg opp i løpet av et helt liv. Mange hudkrefttilfeller skyldes overdreven soling, og i Norge er det høy forekomst av hudkreft. Soling kan også føre til nedsatt immunforsvar og utvikling av øyesykdommen grå stær. I tillegg kan det føre til snøblindhet og raskere aldring av huden.

 

Vitamin D dannes på minutter

En positiv effekt av sola er at det dannes vitamin D i huden. Vitaminet dannes mest effektivt når sola står høyt på himmelen, altså midt på dagen og om sommeren. Hvor mye solstråling som er tilstrekkelig vil variere for ulike hudtyper og ut fra hvor du befinner deg. Man anslår at det holder å sole ansikt og armer i noen få minutter midt på dagen, to tre ganger i uken. Rådet gjelder dem med lys hud. 

 

 

Husk at barn må beskyttes ekstra godt i sola

  • Ta pauser
  • Klær og hodeplagg gir best beskyttelse
  • Bruk minimum faktor 15 på ubeskyttet hud
  • Solbriller beskytter øynene

 

  
Få UV-varsel på telefonen:

Skriv UV stedsnavn og send til 1963. Da får du oppgitt UV-indeks og dagens solingsråd der du er. Tjenesten koster kr 3,- pr melding. 

 

Pressekontakter for kommentarer:

Meteorologisk institutt, vakthavende meteorolog
Oslo: 22 96 30 00
Bergen: 55 23 66 00
Tromsø: 77 62 13 00
http://www.yr.no/uv-varsel/ – UV-varsel og informasjon om vær og snøforhold i hele landet

Statens strålevern,
www.nrpa.no/uvnett - Kontinuerlige UV-målinger på ni steder i landet

Kreftforeningen,
www.solvett.no – om solbeskyttelse og hudkreft

NILU - Norsk Institutt for Luftforskning,
www.uv.nilu.no - lokale og globale UV-varsel, ozonlaget, UV- og ozonmålinger

 

Last ned pressemeldingen i sin helhet her.


For mer informasjon:

UV-varslet for Norge: www.yr.no
UV-varsel for utlandet: www.uv.nilu.no
Ozon-varsel: www.nilu.no
Øyeblikksmåling av UV-nivået: www.nrpa.no/uvnett
Råd om solbeskyttelse: www.kreftforeningen.no

 


Hva er UV-indeks

UV-indeksen (UVI) er et mål på hvor sterk strålingen fra sola er. Jo høyere verdi, desto sterkere UV-stråling. Indeksen avhenger blant annet av hvor høyt på himmelen solen står, tykkelse på skydekket, ozonlagets tykkelse og refleksjonen fra bakken. Sand og vann reflekterer UV i mindre grad enn snø. UV er sterkere ved ekvator enn i nord. 60 prosent av UV-strålingen kommer mellom kl 10 og 14.