Bot for besittelse av laserpeker

Tilbake

Publisert 13.06.2012, oppdatert 26.08.2013 12:50

Stikkord: Laserpekere, Laser og lys

Laserpeker_handPolitiet i Rogaland har gitt et forelegg på 6000 kroner til en person som var i ulovlig besittelse av en sterk laserpeker. Sterke laserpeker kan verken brukes eller bæres uten godkjenning fra Statens strålevern. Årsaken er at pekerne utgjør en fare for omgivelsene.

 

En laserpeker kan se ut som en penn og ha et tilsynelatende uskyldig utseende. Men lyskilden kan være så sterk at den kan medføre alvorlige øyeskader på personer og blende piloter og bilførere slik at trafikken forstyrres. Det er også bakgrunnen for kravet om at folk må søke godkjenning hvis de skal bruke eller bære med seg en laserpeker. Godkjenning gis kun hvis man kan dokumentere å ha nytte av pekeren.

 

Innført ulovlig

Nå er det for første gang ilagt et forelegg, kun for ulovlig besittelse av en sterk laserpeker. Pekeren ble beslaglagt i tollen, etter et forsøk på ulovlig innførsel til landet. Beslaget ble gjort på Sola flyplass  i begynnelsen av mai. En person er ilagt et forelegg på 6000 kroner. Beløpets størrelse knytter seg til helsefaren laserpekeren kan utgjøre.  
- Vi er bekymret for den økende og ulovlige bruken av laserpekere som leketøy. I verste fall kan tilfeldige personer bli påført alvorlige øyeskader, og blending av piloter kan føre til alvorlige ulykker dersom piloten mister kontroll over flyet. Vi er glade for at politiet tar disse sakene alvorlig. Vi tror mange er uvitende om skadepotensiale og regelverk, sier Hanne Kofstadmoen, seniorrådgiver i Statens strålevern.

 

Gjelder sterke laserpekere

Kravet om godkjennelse ble innført fra 1. jan 2011, og gjelder sterke laserpekere i klassene 3R, 3B og 4.   Laserpekere skal være merket med klasse, de aller sterkeste skal i tillegg utstyres med sikring.  Selv sterke lyskilder kan se ut som nøkkelringer, lommelykter eller penner og kan være utformet som leke.


De siste årene har flere barn og unge  fått alvorlige øyeskader etter lek med sterke laserpekere. De sterkeste lysstrålene gir permanente øyeskader i løpet av brøkdeler av et sekund. Enkelte lysstråler er så sterke at de skader øynene allerede før man rekker å blunke, og selv lys som er reflektert fra et speil kan være skadelig. Lyset kan også være farlig på lang avstand.
Laserpekere som brukes i forelesningssammenhenger er i laserklasse 2, og utgjør ingen fare for omgivelsene.

 

For kommentarer, kontakt Hanne Kofstadmoen 67 16 26 73

 

Bildet av laserpekeren er ikke identisk med den som ble beslaglagt