Stadig flinkere til å beskytte oss i solen

Tilbake

Publisert 27.06.2012, oppdatert 07.01.2014 10:53

Stikkord: UV-målinger, Soling, UV-stråling, UV-indeks, Solbeskyttelse, Pressemelding

sommerPMTre av fire nordmenn bruker solkrem, viser ferske tall fra en solvaneundersøkelse som er gjennomført for Kreftforeningen. Mange har blitt flinkere til å bruke klær eller trekke inn i skyggen, men solkrem er fortsatt den vanligste måten å beskytte seg på.

  

-Vi synes det er spesielt positivt at budskapet om å ta noen pauser midt på dagen har nådd frem til flere, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen. – En av tre beskytter seg ved å ta pauser, og nesten like mange velger å ikke satse alt på solkremen, men også bruke klær som beskyttelse.
Undersøkelsen ble gjennomført av TNS Gallup i april.

 

 

Foreldre er flinke til å beskytte barna i solen

Undersøkelsen viser også at foreldre er blitt flinkere til å beskytte barna. Nesten alle smører barna med solkrem, og 60 prosent velger å ta barna inn i skyggen eller beskytte huden med klær når solen er på sitt sterkeste. Enda flere gjør det når de er i sydlige strøk. Det er en forbedring fra 2004, da bare 25 prosent av foreldrene brukte slike solbeskyttelsestiltak.
-Det at flere er bevisst på solbeskyttelse vil være et skritt på veien mot færre tilfeller av hudkreft på sikt, mener Anne Lise Ryel.

 

Barna trenger ekstra beskyttelse

Solbeskyttelse handler om mer enn å bruke solkrem og vi bør variere med både skygge, klær, solhatt og solbriller for å beskytte oss mot UV-strålene.  Solbeskyttelse er viktig hele livet, men barn og ungdom har lys hud som trenger ekstra beskyttelse.  Det finnes også strandklær til barn med ekstra UV-beskyttelse.

 

Sikker solkrem

Skal du oppholde deg i sola uten annen beskyttelse, er solkrem nødvendig. Velg en solkrem som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler. For norske forhold er faktor 15 med UVA-beskyttelse tilstrekkelig for de fleste. Smør rikelig og gjenta etter bading eller hvis barna har svettet bort kremen. Enkelte solkremer inneholder helse- og miljøskadelige stoffer – du kan lese mer om dette på http://www.erdetfarlig.no.  Velger du Svanemerket solkrem, er du imidlertid trygg.

 

Barnehagene får soltips

Kreftforeningen inviterer alle barnehager til å bli Solvennbarnehager. Det innebærer at barnehagene får hjelp til å lage gode rutiner for solbeskyttelse. Om lag  1400 barnehager er nå med.

 

Solen er på sitt sterkeste

Solen er på sitt sterkeste rundt sommersolhverv, eller St. Hans, og holder seg sterk i hele juli. Sommersolen i lavlandet i Sør-Norge har normalt en UV-indeks 6, som er i kategorien sterk. UVI kan bli noe høyere på fjellet og ved sjøen, på grunn av refleksjon fra underlaget.  UVI ved middelhavslandene er svært sterk i juli, og har normalverdier på om lag 10.
-Vi forventer at UVI vil være høy ut juli. Sola er på sitt høyeste ved St. Hans og når solen står høyt på himmelen er også solstrålingen intens. Husk at solen er på sitt sterkeste mellom 11.30 0g 15.30, sier Bjørn Johnsen, forsker ved Statens strålevern. 
 

Gjør som solvante familier rundt Middelhavet – spis lunsj, ta siesta, gjør noe innendørs eller la barna leke litt i skyggen midt på dagen.

 

 

 

 

 

 

UV-indeks

Styrke

Beskyttelse

11+

Ekstrem

Ekstra beskyttelse er absolutt nødvendig. Unngå solen og søk

skygge.

10

Svært sterk

Ekstra beskyttelse er nødvendig. Unngå solen mellom kl. 12-15 og søk skygge. Bruk klær, hodeplagg, solbriller og smør deg ofte med solkrem med høy faktor (15-30).

9

8

7

Sterk

Beskyttelse er nødvendig. Ta pauser fra solen mellom kl. 12-15. Bruk klær, hodeplagg, solbriller og smør deg med solkrem med minimum faktor 15 .

6

5

Moderat

Beskyttelse er nødvendig hvis du planlegger å være ute i solen en time eller mer. Klær, hodeplagg og solbriller gir god beskyttelse. Husk også solkrem.

4

3

2

Lav

Ingen beskyttelse er nødvendig.

 

 

 

 

 

 

 

Hva er UV-indeks

UV-indeksen (UVI) er et mål på hvor sterk strålingen fra sola er. Jo høyere verdi, desto sterkere UV-stråling. Indeksen avhenger blant annet av hvor høyt på himmelen solen står, tykkelse på skydekket, ozonlagets tykkelse og refleksjonen fra bakken. Sand og vann reflekterer UV i mindre grad enn snø. UV er sterkere ved ekvator enn i nord. 60 prosent av UV-strålingen kommer mellom kl 10 og 14.


 

 

Pressekontakter for kommentarer:

Kreftforeningen, 
www.solvett.no – om solbeskyttelse og hudkreft

  

Klima- og forurensingsdirektoratet (KLIF),
www.miljostatus.no/ozonlaget - om ozonlaget

www.erdetfarlig.no – om solkrem

www.klif.no – om ozonlaget og uv

 

Statens strålevern,

www.nrpa.no/uvnett - Kontinuerlige UV-målinger på ni steder i landet

 

NILU - Norsk institutt for luftforskning ,

www.uv.nilu.no - lokale og globale UV-varsel, ozonlaget, UV- og ozonmålinger

 

Meteorologisk institutt, vakthavende meteorolog

Oslo: 22 96 30 00

Bergen: 55 23 66 00

Tromsø: 77 62 13 00

www.yr.no – UV-varsel og informasjon om vær og snøforhold i hele landet

 

 

 

For mer informasjon:

UV-varslet for Norge: www.yr.no

UV-varsel for utlandet: www.uv.nilu.no

Ozon-varsel: www.nilu.no

Øyeblikksmåling av UV-nivået: www.nrpa.no/uvnett

Råd om solbeskyttelse: www.kreftforeningen.no