Skriv om laserpekere til foreldre og lærere

Tilbake

Publisert 19.10.2012, oppdatert 20.06.2014 08:16

Stikkord: Laserpekere, Laser og lys

IMG_0336Strålevernet har sendt ut skriv til landets skoler med informasjon om helsefarer forbundet med sterke laserpekere. Enkelte laserpekere har så sterkt lys at de kan skade barns øyne hvis de behandler dem uforsiktig.

 

Laserpekere kan se uskyldige ut ved første øyekast, men enkelte pekere har så sterk laser at de ikke skal selges uten at det foreligger forhåndsgodkjenning for bruk. Dessverre er de likevel tilgjengelige på markedet, og Strålevernet er kjent med at barn kjøper slike pekere. Det er liten kunnskap om at pekere med laser i klassene 3R, 3B og 4 er ulovlige uten godkjenning, mange vet heller ikke at de kan medføre akutt helsefare.

- Det er viktig at foreldre og lærere tar affære hvis de ser noen bruke en slik laserpeker, enten det er mot andre personer eller mot fly eller biler, sier Merete Hannevik, leder for seksjon ikke-ioniserende stråling ved Statens strålevern.

De siste årene er det observert stadig flere episoder der bussjåfører, flyvere og bilister er blitt blendet av laserstråler fra laserpekere.

Ett skriv til skolen og ett til foreldre

Strålevernets informasjonsskriv ble torsdag 18. oktober sendt til landets grunnskoler og videregående skoler. Skolene mottar også et informasjonsskriv som er rettet mot foreldre og foresatte, der de oppfordres til å videresende skrivet til hjemmene. 

 

Se informasjonsskrivene her: