Omfattende radon-sjekk i norske boliger

Tilbake

Publisert 01.03.2013, oppdatert 01.03.2013 14:42

Stikkord: Radon

I disse dager får 3.000 tilfeldig utvalgte nordmenn brevpakke fra Statens strålevern hvor det går frem at de er trukket ut til å få en gratis radonmåling i boligen sin. Den radioaktive gassen radon kan føre til lungekreft. Det er anslått at radon i boliger forårsaker rundt 300 lungekreftdødsfall årlig i Norge. 

Målingen Strålevernet nå tilbyr, vil gi mer kunnskap om hvilke radonkonsentrasjoner den norske befolkningen er utsatt for. Radon dannes naturlig i bakken og kan komme inn i boligen gjennom sprekker og utettheter i bygget.
I brevet fra Strålevernet til tilfeldig utvalgte husstander, ligger det to detektorer som skal plasseres ut i boligen for å måle radon-nivået over et helt år.

 

-Radoneksponering over tid gir økt risiko for lungekreft.  Risikoen øker med økende radonkonsentrasjon i boligen. Vi håper at de som får dette tilbudet, gjennomfører målingen, for det vil gi oss verdifull informasjon. Også de som bor i 3. etasje eller høyere i blokkleilighet, bør delta i målingen om de får tilbudet, selv om det ikke er så vanlig med radonproblemer i disse etasjene, sier seksjonssjef Anne Liv Rudjord i Statens strålevern.
 

Hun opplyser at planen er å gjøre slike målinger regelmessig i årene framover.
Den brune konvoluttpakken folk får i posten er sendt fra et analyselaboratorium i Sverige, men det er Statens strålevern som gjennomfører undersøkelsen.
 

Her kan du lese mer om radonundersøkelsen.

 

Kontakter:

Seksjonssjef Anne-Liv Rudjord, 67 16 25 35/ 412 49 930.
Kommunikasjonsrådgiver Jofrid Egeland, 67 16 26 43/ 970 44 221.