Ikke glem solkremen i påsken

Tilbake

Publisert 08.03.2013, oppdatert 14.01.2014 16:23

Stikkord: UV-indeks, UV-stråling, Sol og UV

Påsken kommer tidlig i år, og sola forventes å bli relativt svak. Sørg likevel for å smøre huden din - og ikke bare langrennsskiene – før du legger ut på fjelltur. Drar du til Syden i påsken, må du være ekstra nøye med å beskytte vinterhuden.

Sola har steget et stykke opp på himmelen, men kommer neppe til å bli særlig sterk i i årets påskeuke. Ved skyfri himmel og nysnø vil UV-indeksen (UVI) på fjellet i Sør-Norge normalt komme opp i 3 til 4, noe som betyr at du må beskytte hud og øyne godt. I lavlandet og i Nord-Norge kommer UV-indeksen til å være lav, men du bør likevel beskytte deg hvis du skal oppholde deg flere timer ute i sola.

 

Skal du til Alpene eller Spania i påsken, bør du være ekstra på vakt. 15-20 minutter i sola kan være nok til å gjøre deg solbrent. Reisemål i tropene, for eksempel Thailand, har ekstremt sterk sol med UVI på 11 eller mer.

 

- Det er naturlig at vi her i nord er sultne på sol etter en lang vinter, men med vinterblek hud er det nødvendig å «sole seg sakte», sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.
Hun minner om at på fjellet er det solkrem som gjelder, men på solreise til Syden er det i tillegg helt nødvendig med noen gode pauser vekk fra de sterkeste solstrålene midt på dagen. Klær og noe på hodet gir også bra beskyttelse.

 

Nysnø og sjø øker styrken på solstrålene

Kombinasjonen av sol og snø øker risikoen for å bli solbrent eller snøblind. Refleksjon fra nysnø kan øke UV-nivået med 80 prosent eller mer. Mange tror at det bare er snøen rett foran skituppene som reflekterer UV-strålene, men snøen kan bidra til å spre strålene i større omkrets. Det skyldes at UV tilbakespres via skylaget og luftpartikler. Båtfolk vil også oppleve at reflekser fra bølger og sjøsprøyt gir høyere UV enn på land.

 

Unngå solarium før sydenturen

Mange nordmenn sier de bruker solarium rett før sydenturen for å «forberede huden». Det er ikke å anbefale. Fargen du oppnår rett etter solariebesøk gjør ikke huden særlig bedre beskyttet. Den beskyttes best ved gjentatt og forsiktig soling, fordi huden da blir tykkere. Solariumstrålene er like sterke som sydensola. Soler du deg både i solarium og i Syden, blir derfor den totale belastningen på huden stor. Dermed øker risikoen for helseskader.

UV

UV

Jo høyere UV, desto mer behov for beskyttelse.

Hva er UV-indeks?
UV-indeks er et mål på hvor sterk strålingen fra solen er. Jo høyere verdi på indeksen, desto sterkere er UV-strålingen. Indeksen avhenger av flere faktorer: Hvor høyt på himmelen solen står, tykkelse på skydekket, ozonlagets tykkelse og refleksjonen fra snø.

Sol og helse

Sola stiger raskt på himmelen rundt vårjevndøgn. Fra april og hele sommeren er sola sterk nok til at huden kan danne sine egne D-vitaminer. Her er det ikke mye sol som skal til, og det er viktig å vise sunt solvett for å unngå hud- og øyeskader. Etter en lang vinter er huden ennå ikke herdet, og vi tåler mindre sol.

 

UV-stråler kan føre til skader som solbrenthet og snøblindhet. I tillegg kan strålene føre til nedsatt immunforsvar, raskere aldring av huden, hudkreft og utvikling av øyesykdommen grå stær. Norge er blant de land i verden som har mest føflekkreft. Rundt 90 prosent av tilfellene har sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium. Risikoen for å få denne kreftformen kan reduseres dersom vi utsetter oss for mindre av disse strålene.

 

UV-varsel for påsken

Den som tar ferie i lavlandet vil oppleve en relativt svak sol med UV-verdier på om lag 2 , som kan øke til 3 ved skyfri himmel, nysnø og/eller tynt ozonlag.
På fjellet vil UV-nivået være moderat ved gode sol- og snøforhold (3-4). I Nord-Norge og på Svalbard vil UV-nivået fortsatt være lavt, under 2.
I Thailand er det ekstremt sterk sol, med UVI på 11 eller mer.

  

Tips til beskyttelse i påskefjellet:

  1. Klær og hodeplagg gir best solbeskyttelse for barn og voksne
  2. Minimum faktor 15 på ubeskyttet hud
  3. Solbriller beskytter øynene

 

For mer informasjon:

UV-varslet for Norge: www.yr.no/uv-varsel
Ozon og UV-varsel for Norge og utlandet: www.uv.nilu.no
Øyeblikksmåling av UV-nivået: www.nrpa.no/uvnett
Råd om solbeskyttelse og hudkreft: www.kreftforeningen.no/solvett
UV-varsel og informasjon om vær og snøforhold i hele landet : www.yr.no
Om ozonlaget: www.miljostatus.no/ozonlaget
Om solkrem: www.erdetfarlig.no
Om ozonlag og uv: www.klif.no

 

Pressekontakter for kommentarer:

Statens strålevern, pressekontakt Jofrid Egeland, tlf. 67 16 26 43 / 97 04 42 21
Meteorologisk institutt, vakthavende meteorolog
Oslo: 22 96 30 00
Bergen: 55 23 66 00
Tromsø: 77 62 13 00
Kreftforeningen, pressevakt tlf. 924 07 877
Norsk Institutt for Luftforskning (NILU), seniorforsker Tove Svendby tlf. 63 89 81 85, kommunikasjonsdirektør Anne Nyeggen, tlf: 63 89 80 77, any@nilu.no


UV-indeks

UV-indeks

Snø og lite ozon kan øke UV-dosen. Illustrasjonen viser en dag med snø og svært lave ozonverdier. Den røde linjen viser hvor sterk sola var ventet å bli 29. mars 2011. Den sorte linjen viser hvor sterk sola faktisk var denne dagen.