Husk solkrem i påskesola

Tilbake

Publisert 21.03.2013, oppdatert 14.01.2014 16:22

Stikkord: UV-stråling, Pressemelding, Sol og UV

Det er meldt sol og nysnø flere steder i fjellet i påsken.  Da er det viktig at du smører deg med solkrem  og beskytter øynene. Drar du til Syden i påsken,  må du være ekstra nøye med å beskytte vinterhuden.

Mange tror at det bare er snøen rett foran skituppene som reflekterer UV-strålene fra sola, men snøen kan bidra til å spre strålene i større omkrets.  Nysnø på bakken reflekterer solstråler og vil derfor øke UV-dosene  vi utsettes for.  Faktisk kan refleksjon fra nysnø  øke UV-nivået med over 80 prosent.

 

Lenge i sola

-Skal du være lenge ute i sola er det viktig at du beskytter hud og øyne, spesielt i fjellet i Sør-Norge, sier forsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern.
Hun minner om at faren for å bli snøblind er ekstra stor  i snødrev og  lett overskyet vær.

 

Ved skyfri himmel og nysnø vil UV-strålingen på fjellet i Sør-Norge normalt komme opp i moderat styrke i påsken, det vil si UV-indeks ( UVI ) på 3 til 4. I lavlandet og i Nord-Norge kommer UV-indeksen til å være lav i påsken, under 2. UV-strålingen vil også avhenge av tykkelsen på ozonlaget.

 

-Ozonlaget har vært relativt tykt så langt i år, noe som fører til at UV-strålingen blir tilsvarende svak. Ozonlaget kan imidlertid endre seg i løpet av få dager, og vi følger derfor utviklingen nøye gjennom påsken, sier seniorforsker Tove Svendby ved  NILU - Norsk institutt for luftforskning.

 

Unngå solarium før sydenturen

Skal du til Alpene eller Spania i påsken, bør du være ekstra på vakt.  15-20 minutter i sola kan være nok til å gjøre deg solbrent. Reisemål i tropene, for eksempel  Thailand, har ekstremt sterk sol på denne tiden av året, med  UVI på  11 eller mer.

- På solreise til Syden er det i tillegg til solkrem helt nødvendig med noen gode pauser vekk fra de sterkeste solstrålene midt på dagen for å beskytte huden, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

 

Mange nordmenn sier de bruker solarium rett før sydenturen for å «forberede huden». Det er ikke å anbefale.  Fargen du oppnår rett etter solariebesøk gjør ikke huden særlig bedre beskyttet.  Den beskyttes best ved gjentatt og forsiktig soling, fordi huden da blir tykkere. Solariumstrålene er like sterke som sydensola.  Soler du deg både i solarium og i Syden,  blir derfor den totale belastningen på huden  stor. Dermed øker  risikoen for helseskader.  

 

UV-indeks

UV-indeks

 Jo høyere UV, desto mer behov for beskyttelse

Hva er UV-indeks?
UV-indeks er et mål på hvor sterk strålingen fra solen er. Jo høyere verdi på indeksen, desto sterkere er UV-strålingen. Indeksen avhenger av flere faktorer: Hvor høyt på himmelen solen står, tykkelse på skydekket, ozonlagets tykkelse og refleksjonen fra snø.

 


Sol og helse

Sola stiger raskt på himmelen rundt vårjevndøgn. Fra april og hele sommeren er sola sterk nok til at huden kan danne sine egne  D-vitaminer.  Her er det ikke mye sol som skal til, og det er viktig å vise sunt solvett for å unngå hud- og øyeskader.  Etter en lang vinter er huden ennå ikke herdet, og vi tåler mindre sol.

 

UV-stråler kan føre til skader som solbrenthet og snøblindhet. I tillegg kan strålene føre til nedsatt immunforsvar, raskere aldring av huden, hudkreft og utvikling av øyesykdommen grå stær. Norge er blant de land i verden som har mest føflekkreft. Rundt 90 prosent av tilfellene har sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium. Risikoen for å få denne kreftformen kan reduseres dersom vi utsetter oss for mindre av disse strålene.

 

 • Minimum faktor 15 på ubeskyttet hud
 • Solbriller beskytter øynene
 •  Tips til beskyttelse i påskefjellet:


  Klær og hodeplagg gir best solbeskyttelse for barn og voksne

   


  For mer informasjon:


  UV-varslet for Norge: www.yr.no/uv-varsel


  Ozon og UV-varsel for Norge og utlandet: www.uv.nilu.no


  Øyeblikksmåling av UV-nivået: www.nrpa.no/uvnett


  Råd om solbeskyttelse og hudkreft: www.kreftforeningen.no/solvett


  UV-varsel og informasjon om vær og snøforhold i hele landet : www.yr.no


  Om ozonlaget:  www.miljostatus.no/ozonlaget


  Om solkrem: www.erdetfarlig.no


  Om ozonlag og uv: www.klif.no


  Pressekontakter for kommentarer:


  Statens strålevern, pressekontakt Jofrid Egeland , tlf. 67 16 26 43 / 97 04 42 21


  Meteorologisk institutt, vakthavende meteorolog
  Oslo: 22 96 30 00
  Bergen: 55 23 66 00
  Tromsø: 77 62 13 00


  Kreftforeningen, pressevakt  tlf. 924 07 877


  Norsk Institutt for Luftforskning (NILU), seniorforsker Tove Svendby tlf. 63 89 81 85, kommunikasjonsdirektør Anne Nyeggen, tlf: 63 89 80 77, any@nilu.no

   

   

  UV-indeks-graf

  UV-indeks-graf

  Snø og lite ozon kan øke UV-dosen. Illustrasjonen viser en dag med snø og svært lave ozonverdier. Den røde linjen viser hvor sterk sola var ventet å bli 29. mars 2011. Den sorte linjen viser hvor sterk sola faktisk var denne dagen.