Vinterhuden ikke klar for bråsoling

Tilbake

Publisert 16.05.2013, oppdatert 14.01.2014 16:22

Stikkord: UV-indeks, UV-stråling, Solbeskyttelse, Pressemelding, Sol og UV

Når den etterlengtede vårsola endelig kommer, bør vi være på vakt: Huden vår er ennå ikke herdet etter en lang vinter, og vi tåler mindre sol. 

 

Over halvparten av oss har opplevd å bli solbrent her hjemme i  Norge. Det viser en undersøkelse om folks solvaner som er gjort  for Kreftforeningen. På denne tiden av året veksler det raskt mellom grått og kaldt og sol og varmt. Et tynnere ozonlag i hele landet i pinsen gjør at sola vil ta ekstra mye når den titter fram.

 

-Det er lurt å begynne forsiktig de første dagene du er i sola. Vinterblek hud tåler ikke mye sol. Husk derfor solkrem, og sol deg ikke lenge av gangen, er rådet fra forsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern.

 

Ta pauser fra sola
Den norske hudtypen er ikke tilpasset mye sol. Det er viktig å være forsiktig med solingen i sommerhalvåret og på reise til sydligere strøk.

 

-Ta noen pauser fra sola midt på dagen når UV-strålingen er sterkest. Da reduserer du risikoen for solforbrenning. Husk at du også utsettes for UV-stråling ved lettskyet vær, sier Nilsen i Strålevernet.

 

Norge er blant de land i verden som har mest føflekkreft. Det antas at rundt 90 prosent av disse krefttilfellene har sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium. Intens soling og solforbrenninger er en viktig faktor for utvikling av hudkreft senere i livet. 

 

-Det positive er at når det gjelder denne kreftformen, vet vi hvordan vi kan redusere risikoen, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

– Mange foreldre er nå ganske flinke til å beskytte barna, men kan bli flinkere til å beskytte seg selv. Det gjelder også eldre. Solskader vi får gjennom livet «hoper seg opp», så vi blir aldri for gamle til at solbeskyttelse har betydning, sier Ryel.  

 

Unngå solarium før sydenturen
Skal du til Syden med vinterblek hud i vår, bør du være ekstra på vakt.  15-20 minutter i sola kan være nok til å gjøre deg solbrent. Reisemål i tropene, for eksempel  Thailand, har mye sterkere sol enn her hjemme, med  UV-indeks på 13 eller mer.

 

Mange nordmenn sier de bruker solarium rett før sydenturen for å «forberede huden». Det er ikke å anbefale.  Fargen du oppnår rett etter solariebesøk gjør ikke huden særlig bedre beskyttet. Huden beskyttes best ved gjentatt og forsiktig soling, fordi den da blir tykkere. Solariumstrålene er like sterke som sydensola.  Soler du deg både i solarium og i Syden,  får du dobbel mengde UV-stråler. Dermed øker  risikoen for helseskader.

  • Husk at barn må beskyttes ekstra godt i sola
  • Ta pauser
  • Klær og hodeplagg gir best beskyttelse
  • Bruk minimum faktor 15 på ubeskyttet hud
  • Solbriller beskytter øynene

    kreftforeningen.no/solvett

 

UVindeks

UVindeks

 

Hva er UV-indeks (UVI)?

UV-indeks er et mål på hvor sterk strålingen fra solen er. Jo høyere verdi på indeksen, desto sterkere er UV-strålingen. Indeksen avhenger av flere faktorer: Hvor høyt på himmelen solen står, tykkelse på skydekket, ozonlagets tykkelse og refleksjonen fra snø. 

For mer informasjon:
UV-varslet for Norge: www.yr.no/uv-varsel

Ozon og UV-varsel for Norge og utlandet: www.uv.nilu.no

Øyeblikksmåling av UV-nivået: www.nrpa.no/uvnett

Råd om solbeskyttelse og hudkreft og Solvaneundersøkelse fra 2012: www.kreftforeningen.no/solvett

UV-varsel og informasjon om vær og snøforhold i hele landet : www.yr.no

Om ozonlaget:  www.miljostatus.no/ozonlaget

Om solkrem: www.erdetfarlig.no

Om ozonlag og uv: www.klif.no

 

Pressekontakter for kommentarer:
Statens strålevern, pressekontakt Jofrid Egeland, tlf. 67 16 26 43 / 97 04 42 21

Meteorologisk institutt, vakthavende meteorolog:
Oslo: 22 96 30 00
Bergen: 55 23 66 00
Tromsø: 77 62 13 00

Kreftforeningen, seksjonssjef Erik Vigander, 90 13 37 71.

Norsk Institutt for Luftforskning (NILU), seniorforsker Tove Svendby tlf. 63 89 81 85, kommunikasjonsdirektør Anne Nyeggen, tlf: 63 89 80 77, any@nilu.no