Skal du til varmere strøk i vinterferien?

Tilbake

Publisert 10.02.2014, oppdatert 17.02.2015 12:53

Stikkord: Solarium

UV-stråling fra et solarium er mer intens enn fra norsk sommersol. Å ta solarium bidrar først og fremst til at du blir brun, og fordi mengden UVA-stråling er så stor gir det en ganske umiddelbar brunfarge. Det sørger i mindre grad for å herde huden, slik mange opplever at naturlig sol herder huden i løpet av sommeren.

Lite hensiktsmessig å ta solarium før sydenturen

Det er UVB-strålene som bidrar til herding av lys hud, først og fremst ved å gjøre huden tykkere. Dette tar noe tid. Og for lyse hudtyper er det denne herdingen, og ikke brunfargen, som beskytter huden mot videre soling. Det er derfor lite hensiktsmessig å ta solarium for å herde huden rett før en sydentur. Solarium utsetter kroppen for en stor dose sterke stråler, som øker risikoen for skader.

Husk at huden trenger gradvis tilvenning til solen, spesielt nå på vinteren.

Soltips i sydligere strøk

  • Solen i Norge på vinteren gir minimalt med UV-stråling, mens den kan være intens i Syden. Risikoen for solskader er derfor stor om du ikke tar hensyn til det. Sjekk UV-varsel som gjelder dit du skal
  • Husk at solen også kan være sterk når du er på storbyferie.
  • Det er ekstra viktig å ta pauser fra solen midt på dagen når UV-strålingen er mest intens. Ta pauser i skyggen eller under en parasoll og spis en lang og hyggelig lunsj. Ved å ta pause fra solen mellom kl. 11 og 15, reduseres dagsdosen til det halve.
  • Vær oppmerksom på at UV-stråling reflekteres fra bakken og omgivelsene. Du kan bli brun og solbrent selv om du sitter i skyggen, og det kan være lurt å benytte andre beskyttelsesmetoder i tillegg.
  • Bruk solkrem med høy faktor, faktor 15 eller mer, og smør deg hyppig med tykt lag, og alltid etter bading.

 

Hva er UVA-, UVB- og UVC-stråling?

 

UVA-stråling

UVA-stråling ligger nærmest det synlige lyset i bølgelengde og er UV-strålingen med minst energi. UVA bruner pigment som allerede finnes i huden, men gir kortvarig brunfarge. Brunfargen kommer av at pigmentet melanin mørkner ved UVA-bestråling. Norske solarier gir omtrent seks ganger mer UVA enn Oslos sommersol, og UVA-strålingen fra et solarium er derfor like potent til å gi solforbrenning som UVB-strålingen.

UVB-stråling

UVB-strålingen har høyere energi enn UVA. UVB er omtrent 1000 ganger mer effektiv enn UVA til å forårsake solforbrenning. UVB-strålene bygger opp pigment i huden og gir mer langvarig brunfarge. UVB-stråling over litt tid gjør også at det ytterste hudlaget blir tykkere, og dette gir økt beskyttelse av huden. Norske solarier gir omtrent dobbelt så mye UVB som Oslos sommersol.

UVC-stråling

UVC-stråling er mest energirik. Denne strålingen fra sola absorberes av ozonlaget og andre gasser i jordens atmosfære og når ikke jordoverflaten. UVC-stråling kan i likhet med annen UV medføre akutte hud- og øyeskader, som solforbrenning (erytem) og hornhinne- eller bindehinnebetennelse (snøblindhet). UVC går ikke dypt inn i huden, og skadene er derfor overflatiske. Kunstig fremstilt UVC benyttes til sterilisering av vann og ulike instrumenter i industrien. Solarierør avgir noe UVC-stråling, men så lenge akrylplater og filtre i solariet er på plass og er intakte, er det lite UVC som slipper gjennom disse.