Du kan måle radon selv til en rimelig penge

Tilbake

Publisert 10.02.2014, oppdatert 10.02.2014 15:41

Stikkord: Radon

Ikke la deg lure til å betale tusenvis av kroner for en radonmåling i huset. Du kan måle selv, og det trenger ikke koste deg mer enn rundt 400-600 kroner.  Utstyret du trenger bestiller du enkelt fra firmaer som sender det i posten.

Den siste tiden har Strålevernet fått henvendelser fra folk som har fått tilbud om radonmålinger til flere tusen kroner. En del firmaer som tilbyr disse målingene, ønsker å komme hjem til folk og plassere ut måleutstyr. Her bør du være på vakt. Du kan måle radon selv, og du trenger ikke betale mer enn rundt 400-600 kroner for to sporfilmer som benyttes til radonmåling. Det viser en uformell prisundersøkelse Statens strålevern har gjort.

-Det er viktig at det ikke fester seg et inntrykk av at det er dyrt å måle radon, for det er det ikke. Tror man det er dyrt, vil man nok lettere la være å måle. Det ville være uheldig, siden vi vet at radon i inneluft utgjør en helserisiko, sier rådgiver Bård Olsen i Statens strålevern. 

Hvert år dør det om lag 300 mennesker i Norge av lungekreft som er forårsaket av radon innendørs.

Mål i to rom

Sporfilmene du benytter til radonmålingen bestiller du og får tilsendt i posten. Du kan legge radonmålerne oppå et skap eller en hylle og målingen er i gang. Du bør måle i minst to oppholdsrom. Du kan også måle radon med elektroniske måleinstrumenter. Fremgangsmåten er den samme.

-Radon må måles over en periode på minst to måneder om vinteren, i perioden fra midten av oktober til midten av april, sier Olsen. 

Nye radonkrav

Fra 1. januar i år er det satt forskriftsfestede grenser for radonnivået i utleieboliger. Dette gjelder alle typer utleieboliger, offentlige og private, også om man for eksempel leier ut en sokkelleilighet i tilknytning til egen bolig. Om du leier ut, kan du også gjøre målingen selv, eventuelt i samarbeid med leietaker. Når den to måneder lange måleperioden er over, sendes sporfilmene inn til et laboratorium for analyse og du får svaret i posten etterpå. Husk å ta vare på resultatet slik at du kan dokumentere radonnivået.