Målesesongen for radon nærmer seg slutten

Tilbake

Publisert 18.02.2014, oppdatert 18.02.2014 09:26

Stikkord: Radon

Radon bør måles over minst to måneder mellom midten av oktober til midten av april. Fristen for å starte målingen går derfor ut i disse dager.

Dersom du ikke har bestilt måleutstyr ennå, anbefaler Strålevernet at du venter. Du kan starte målingen når målesesongen begynner igjen i midten av oktober.

Er du allerede er i gang med målingen, rekker du fint å bli ferdig til midten av april. Har du fått måleutstyret, men ikke plassert det ut, eller har du bestilt og venter på at utstyret skal komme i posten, anbefaler vi at du starter målingen så snart som mulig, og ikke senere enn i løpet av februar. Husk å måle i minst to måneder.

Radonmåling

Radonkonsentrasjonen i inneluft varierer fra dag til dag og fra uke til uke.
For å jevne ut denne naturlige variasjonen må du måle over en lang periode, minst to måneder. Jo lenger du måler, desto sikrere blir målingen din.

I vinterhalvåret er radonkonsentrasjonen høyest og mest stabil. Derfor er vinteren målesesong. Fra målingen beregnes årsmiddelverdien. Årsmiddelverdien skal sammenlignes med grenseverdiene, og er utgangspunkt for vurdering av eventuelle tiltak. En måling som er kortere enn to måneder eller en måling utført i sommerhalvåret, kan ikke brukes til å beregne årsmiddelverdien.

Radon kan du måle både med sporfilm og med elektroniske måleapparater, fremgangsmåten er den samme. Her kan du lese mer om radonmåling.