Sen påske betyr intense solstråler

Tilbake

Publisert 07.04.2014, oppdatert 04.07.2014 11:12

Stikkord: Sol og UV, Solbeskyttelse, Soling, Pressemelding

Etter en lang, mørk vinter ser de fleste nå frem til lange fridager i etterlengtet sol. Påsken er for mange starten på solsesongen, det kan bli tøft for vinterblek hud. 
For at alle påskedagene skal bli like gode, bør du nyte sola litt forsiktig. Enten du skal til fjells, til sjøen, være i byen eller skal sydover på solferie, er oppfordringen å ta det med ro i sola i starten. Over halvparten av nordmenn oppgir at de blir solbrent hvert år.

– Det er vår utfordring her i nord – at vi er kjempesultne på sol, og får litt for mye på en gang når den endelig dukker opp, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel, i en felles pressemelding fra Kreftforeningen, Statens strålevern og Norsk institutt for luftforskning (NILU).
– Det handler ikke om at vi skal unngå sola helt, men huske å være raus med solkremen og ta noen pauser fra de sterkeste solstrålene. Det gjelder solglade folk i alle aldre, for huden glemmer ikke solskader, de samles opp og kan på sikt føre til hudkreft, sier Ryel.

Solstrålene blir mer intense av både snø og sjø
Skal du til fjells, bør du vite at refleksjon fra nysnø kan øke UV-nivået med over 50 prosent. Da er det risiko for å bli solbrent og snøblind, så husk både solkrem og solbriller.
Bruker du påsken til å få båten på vannet, kan du oppleve at reflekser fra sjøsprøyt og bølger gjør at UV-strålene blir mer intense enn på land. 

 

Solstrålene er sterkere jo nærmere ekvator vi er. I Spania eller Alpene kan 15-20 minutter i sola være nok til å bli solbrent. Og skal du til Thailand, er sola ekstremt sterk. Der anbefaler vi pauser i skyggen mellom kl. 12-15. Husk også at solariumssol rett før solferien i liten grad herder huden.

Gode tips til solbeskyttelse i påskefjellet:

  • Klær og lue gir den beste solbeskyttelsen for både barn og voksne.
  • Bruk solkrem med minst faktor 15 på ubeskyttet hud.
  • Bruk solbriller for å beskytte øynene, særlig viktig for barna.

Hvordan vet vi om det behov for å beskytte seg?
UV-indeks sier noe om hvor intense solstrålene er.

– Er UV-indeks 3 eller høyere og du oppholder deg lenge ute, er det nødvendig med solbeskyttelse. På kartet nedenfor kan du se hvor stor påvirkning snø har på UV-nivået, og også forskjellen mellom nord og sør i vårt langstrakte land. sier forsker Bjørn Johnsen i Statens strålevern.

 
Kartet viser beregnet UV-indeks for en dag med klar himmel midt i påsken i år. Blått betyr lav UV-indeks og går over mot rødt for høyere UV-indeks.

UV-kart

UV-kart

 Forventet UV-stråling med gjeldende solråd, for utvalgte steder i påsken: 

Sted

UV-indeks

Solråd

Lavlandet i Sør-Norge

3-4

Solbeskyttelse kan være nødvendig midt på dagen. Klær, hodeplagg og solbriller gir god beskyttelse. Husk også solkrem faktor 15.

Høyfjellet i Sør-Norge

5-6

Solbeskyttelse er nødvendig. Bruk klær, hodeplagg, solbriller og smør deg med solkrem med middels beskyttelse (minst faktor 15).

Høyfjellet i Nord-Norge

2-3

Lite behov for solbeskyttelse, men kan være nødvendig midt på dagen ved klarvær, hvis du er lenge i solen eller har spesielt utsatt hud.

Alpene

7-9

Beskyttelse er nødvendig. Ta enkelte pauser fra solen mellom kl 12-15. Bruk klær, hodeplagg, solbriller og solkrem med middels beskyttelse (minst faktor 15).

Spania

8-9

Beskyttelse er nødvendig. Ta enkelte pauser fra solen mellom kl 12-15. Bruk klær, hodeplagg, solbriller og solkrem med middels beskyttelse (minst faktor 15).

Thailand

13-14

Ekstra solbeskyttelse er absolutt nødvendig. Søk skygge mellom kl 12-15. Bruk klær, hodeplagg, solbriller, og smør deg ofte med solkrem med høy beskyttelse (faktor 30-50).

Det finnes også noen apper som sier noe om hvor lenge vi kan oppholde oss i sola. Vær imidlertid oppmerksom på at disse ikke tar høyde for om du befinner deg i høyden eller på snø.

  • Appen «Min soltid» fra Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige forteller deg hvor lenge du kan oppholde deg i solen uten å bli brent, og gir deg fakta om blant annet sol og D-vitamin, UV-stråling og UV-indeks.
  • Appen «UV-indeks» er utviklet av blant annet den danske kreftforeningen, og gir deg dagens UV-indeks for inn- og utland.

 

For mer informasjon:
• Sjekk UV-varsel der du er på yr.no
• Sjekk ozon- og UV-varsel i inn- og utland på uv.nilu.no
• Last ned øyeblikksmålinger fra Strålevernet på www.nrpa.no/uvnett
• Om solbeskyttelse og hudkreft

 

Pressekontakter for kommentarer:

Statens strålevern, pressekontakt Jofrid Egeland, tlf. 970 44 221.
Kreftforeningen, pressesjef Erik Vigander: tlf. 924 07 877.
Meteorologisk institutt, vakthavende meteorolog Oslo: telefon 22 96 30 00, Bergen: 55 23 66 00, Tromsø: 77 62 13 00.
Norsk Institutt for Luftforskning (NILU), seniorforsker Tove Svendby, tlf. 63 89 81 85.