Engasjerer ungdom for å forebygge hudkreft

Tilbake

Publisert 14.05.2014, oppdatert 14.05.2014 14:03

Stikkord: Sol og UV

Norge er blant de land i verden som har mest føflekkreft. Kreftforeningen og Statens strålevern inviterer nå unge mellom 13 og 16 år til å delta i en mobilfilmkonkurranse hvor de oppfordrer folk til ikke å sole seg for mye. 

Konkurransedeltakerne inviteres til å lage korte mobilfilmer om hvordan de mener vi bør nyte sola uten å bli solbrent. Konkurransetemaet er Huden glemmer ikke.

-Det handler ikke om at vi skal unngå sola helt, men huske å være raus med solkremen og ta noen pauser fra de sterkeste solstrålene. Det gjelder folk i alle aldre, for huden glemmer ikke solskader, de samles opp og kan på sikt føre til hudkreft. Vi tror ungdom kan hjelpe oss med å formidle dette, og slik bidra til at vi får færre tilfeller av føflekkreft, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.  

Hun håper skolene vil oppfordre elevene til å delta i konkurransen.  Mobilfilmingen bidrar til å fremme elevenes digitale kompetanse og konkurransen er også relevant for fag som Teknologi og design, Kropp og helse og valgfaget Teknologi i praksis.

– Vi håper at ungdom som deltar i konkurransen når ut til mange med filmene sine og samtidig lærer noe om solbeskyttelse, sier forsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern.

I juryen som skal kåre vinnerfilmen i slutten av mai, sitter blant andre filmregissør Katarina Launing, som regisserte den populære filmen Kule kidz gråter ikke.
Også den unge bloggeren Jennie Sofie, http://jenniesofie.blogg.no/ er blant jurymedlemmene.  

-At de unge formidler et viktig budskap gjennom mobilfilming kan gi et spennende resultat, mener Katarina Launing.

Slik kan man delta i konkurransen:

Ungdom mellom 13 og 16 år lager en film på maks 1 minutt, laster den opp på YouTube og registrerer seg på konkurransesiden: kreftforeningen.no/hudenglemmerikke.

Fristen for å sende inn film i konkurransen er 25. mai.

På konkurransesiden kreftforeningen.no/hudenglemmerikke får deltakerne tips om hvordan de kan lage en bra film med mobiltelefonen og de får lære om sol og solarium.  

For mer informasjon:

Statens strålevern ved Jofrid Egeland, jofrid.egeland@nrpa.no, 97044221
Kreftforeningen ved Mona Stensrud, mona.stensrud@kreftforeningen.no, 46886493