Ungdomsfilm imponerte filmregissør

Tilbake

Publisert 30.05.2014, oppdatert 30.05.2014 13:20

Stikkord: Sol og UV, Solarium, Solbeskyttelse

Ungdomsfilm om hudkreft vant filmkonkurranse.
– Filmen har en sterk start som fanger alvoret og berører oss videre med en fin, litt sår stemning. Det var juryens dom over vinnervideoen som vant filmkonkurransen «Huden glemmer ikke».

Vilde V. Stenseth, foto Vilde Stenseth

Vilde V. Stenseth, foto Vilde Stenseth

Vilde V. Stenseth vant konkurransen om å lage den beste mobilfilmen om hvorfor vi ikke bør sole oss for mye.
Juryen mener filmen hennes skiller seg klart ut, både når det gjelder historiefortelling og bruk av virkemidler.

– Å lage film for en god sak er alltid gøy, mener Vilde. - Det som var litt tricky med denne filmen var å finne noe som skilte seg litt ut. Jeg valgte derfor å lage en mer seriøs video enn andre. Dette var spennende, men også litt utfordrende, i og med at jeg gjorde det meste alene, men det gikk jo bra.

Hvordan vil ungdom kommunisere hva som skal til for å få Norge ned fra hudkrefttoppen? Det var utgangspunktet for en konkurranse som Statens strålevern og Kreftforeningen har arrangert for de mellom 13–16 år. Vinnerfilmen viser at ungdom ikke er redd for å bruke alvorlige virkemidler.

«Lag en film med mobilen din, og få andre til å være forsiktig i sola og ikke bruke solarium», var oppgaven.

– Det er mye kreativitet i filmene som deltok i konkurransen, med virkemidler som spenner fra humor til skremsel, sier Mona Stensrud i Kreftforeningen. 

Lill Tove Nilsen, Statens strålevern

Lill Tove Nilsen, Statens strålevern

– De fleste filmene som deltok i konkurransen handler om solkrem og å bli solbrent, mens vinnerfilmen har klart å løfte budskapet til noe videre, sier Lill Tove Nilsen, som er forsker i Statens strålevern. - Filmen fokuserer på skader og konsekvenser mer langsiktig, ikke bare det overfladiske med utseende og solbrent hud.

Her kan du se vinnerfilmen 

– Vinnerfilmen skilte seg raskt ut som en klar favoritt, sier filmregissør Katarina Launing, som blant annet står bak filmen Kule kidz gråter ikke. – Filmen har en sterk start som fanger alvoret og berører oss videre med en fin, litt sår stemning. Det er brukt flere virkemidler – blant annet er fakta vist i form av presseklipp, noe som gir filmen et autentisk uttrykk. Bildene av personer i ulike aldre får på en enkel måte frem at dette temaet gjelder mange mennesker.

Alvor eller humor?

Juryen valgte å gi en ekstra «sjarmøruttalelse» til filmen Solkremmannen. 
– Det er kanskje mer morsomt å dele denne typen film som bruker humor, men vinnerfilmen får meg til faktisk å ville beskytte meg mer mot solen, sier blogger Jennie Sofie. 
– Dette er en sjarmerende film hvor de har funnet på et morsomt konsept med en kjent hovedkarakter. – De som har laget filmen har nok sett mye på film, mener Katarina Launing. – Filmen har en tydelig idé, god oppbygning og kreativ filming med morsomme vinkler.

Både vinnerfilmen og filmen «Solkremmannen» er laget av elever ved 8. klasse på NTG (Norges Toppidrettsgymnas) ungdomsskole.

 

Om konkurransen Huden glemmer ikke

  • Deltakere: 13–16 år
  • Tema: lag en ett minutts mobilfilm som skal få andre til å beskytte seg i sola og ikke ta solarium.
  • I juryen: Filmregissør Katarina Launing, blogger Jennie Sofie, forsker Lill Tove Nilsen fra Statens strålevern og spesialrådgiver Mona Stensrud i Kreftforeningen.
  • Arrangør: Statens strålevern og Kreftforeningen
  • Konkurranseside: kreftforeningen.no/hudenglemmerikke