Flest blir solbrent når de ikke soler seg

Tilbake

Publisert 06.06.2014, oppdatert 06.06.2014 09:40

Stikkord: Pressemelding, Sol og UV, UV-indeks

Med strålende sol og litt tynt ozonlag, blir UV-strålingen i pinsen enda sterkere enn normalt i hele Norge. Men mange glemmer å beskytte seg.

Er du som de fleste andre, blir du oftest solbrent når du ikke er ute for å sole deg? De fleste blir faktisk oftere solbrent når de gjør andre ting ute, som å stelle i hagen, være på kafe eller drive med sport. Det er særlig menn som opplever dette. Og det er de under 45 år som blir oftest solbrent.

– Det er tydeligvis lettere for oss å være oppmerksom på sterk sol når vi er ute for å sole oss. Solkremen er med i bagen og kanskje er vi til og med under en parasoll – i alle fall hvis vi er på solferie. Men hva når barna er på fotballcup eller vi legger ut på sykkeltur, holder på en lang, solrik vårdag i hagen eller pusser båten? Kroppen har godt av litt sol, men ikke for lenge av gangen. Da er det fort gjort å bli solbrent, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Norge ligger på topp i verden i forekomst av hudkreft. Hele 85 prosent av tilfellene skyldes overdreven soling, ifølge Kreftregisteret. Faktisk dobles risikoen for hudkreft dersom du har vært solbrent mer enn fem ganger.

Artikkelen fortsetter under filmen.

Litt tynt ozonlag

- UV-strålingen fra sola er på sitt sterkest nå mot St.Hans og utover sommeren. Med strålende sol og litt tynt ozonlag som nå, blir UV-strålingen enda noe sterkere enn normalt i hele Norge. Spesielt er ozonlaget tynnere nordpå. Huden er ikke forberedt, nå er det viktig å huske solbeskyttelse, sier forsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern.

Noen av oss er særlig følsomme for strålingen fra sola og må være ekstra påpasselige med solbeskyttelse. Det gjelder blant annet de som blir lett solbrente, de med mange fregner eller de som har hatt hyppige og alvorlige solforbrenninger i barndommen.

Positiv soltrend

Kreftforeningen og Statens strålevern har nylig spurt folk om hvilke solvaner de har. Resultatet viser en positiv tendens: Færre blir solbrent nå enn for to år siden. Mens 56 prosent svarte at de ble solbrent i 2012 er tallet sunket til 42 prosent i 2014.

– Det ser ut til at budskapet «Nyt sola, men unngå å bli solbrent» har begynt å feste seg hos mange. Foreldre er også flinke til å beskytte barna i sola. Fortsetter denne trenden, kan vi håpe at hudkreftstatistikken ser bedre ut på sikt, sier Anne Lise Ryel.

– Fortsatt sier altså to av fem at de har blitt solbrent i Norge de siste 12 månedene. Det er urovekkende fordi vi vet at det å bli solbrent øker risikoen for hudkreft. Likevel er det gledelig at færre blir brente. Denne soltrenden vil vi gjerne se mer av, sier Ryel.

Pressekontakter:

Statens strålevern, pressevakt: 67 16 26 60.
Kreftforeningen, pressevakt: tlf. 924 07 877.