Ikke kjøp laserpeker i ferien!

Tilbake

Publisert 20.06.2014, oppdatert 20.06.2014 08:21

Stikkord: Laser og lys, Laserpekere

Stadig flere eier eller skaffer seg laserpekere. Laserpekere er lett tilgjengelige både på internett og ved salg i utlandet, gjerne på typiske turiststeder. Det er ikke alltid disse laserpekerne er lovlige eller trygge å bruke!

Skadevirkninger av laser

Lys fra laser kan være sterkt, og kan skade øyne før man rekker å blunke. Sterk laserstråling kan forårsake permanent øyeskade. Flere barn har fått alvorlige og uopprettelige øyeskader etter lek med sterke laserpekere. Laserlys kan også være farlig på lang avstand, og kan utsette andre for skade. Dersom noen får sterkt laserlys i øyne, må man oppsøke øyelege raskt.

En laserpeker kan se ut som en penn eller lommelykt. De kan virke ufarlige, men kan ha en sterk lyskilde.

Merkingen kan være mangelfull eller feil

Lasere skal være merket med effekt og hvilken laserklasse de tilhører. Laserpekere klasse 2 og oppover skal være utstyrt med gult og svart advarselsmerke.

Merkingen av laserpekere kan imidlertid være mangelfull eller feil. Både feilmerking, mangelfull merking og tvetydig merking forekommer. Det vil si at det du kanskje tror er en ufarlig laserpeker, kan inneholde en langt sterkere kilde. I tillegg kan laserpekere være klassifisert og merket etter ulike laserstandarder slik at det kan være vanskelig å vite hvilken effekt laseren har. Tester har vist at laserpekere kan ha høyere effekt enn oppgitt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ikke kjøp laserpeker i utlandet. Du kan ikke være sikker på om laserpekeren er riktig merket og er trygg å bruke. Illustrasjonsfoto: Statens strålevern.

Ikke kjøp laserpeker i utlandet. Du kan ikke være sikker på om laserpekeren er riktig merket og er trygg å bruke. Illustrasjonsfoto: Statens strålevern.

Bruk av sterke laserpekere krever godkjenning

Besittelse og bruk av laserpekere klasse 3R, 3B og 4 i offentlig rom krever godkjenning fra Statens strålevern. Det betyr at dersom du har en laserpeker med effekt over 1 milliwatt (mW), må du søke om godkjenning. Dersom du har med deg en laserpeker med effekt over 1 mW som du har kjøpt i utlandet, må du sørge for å få godkjenning før du tar den med inn til Norge.

Det er imidlertid tillatt å ha laserpekere i private hjem uten godkjenning. Helse- og omsorgsdepartementet har nå forslag om strengere regler for sterke laserpekere ute på høring.

Hva kan du gjøre?

Husk at laserpekere ikke er leketøy. Strålevernet anbefaler at barn og unge ikke bruker sterke laserpekere, og ber foreldre og foresatte være oppmerksomme hvis barn kjøper eller får tak i laserpekere. Er du usikker på om laserpekeren er trygg å bruke, bør du levere denne til returordning for el-avfall. Sørg samtidig for at laserpekeren ikke kan misbrukes ved eventuelt å ta ut batteriet og ødelegge batterikassen.

Dersom du planlegger å kjøpe laserpeker, må du sørge for å ha godkjenning fra Strålevernet. Husk at du må kunne dokumentere nyttig bruk av laserpekeren, og sørge for at laseren du kjøper er klassifisert og merket i henhold til regelverket.

Les også: