Solarier trenger ikke være betjente

Tilbake

Publisert 12.12.2014

Stikkord: Sol og UV, Solarium, Soling

Regjeringen har bestemt at solarier ikke må være betjente.  Fra 2016 kan ulike elektroniske løsninger håndheve aldersgrensen på 18 år.

Betjeningen i solarier må fra 2016 ta en obligatorisk solarieprøve.

Betjeningen i solarier må fra 2016 ta en obligatorisk solarieprøve.

Det er opp til den enkelte virksomhet og det enkelte solstudio å velge hvilken løsning som passer best for dem, går det fram av pressemeldingen fra Helse- og omsorgsdepartementet.

- Strålevernet ser positivt på at det kommer på plass gode systemer for å kontrollere aldersgrensen. For mange virksomheter vil betjening trolig likevel være en god løsning, sier avdelingsdirektør Hanne Kofstadmoen i Statens strålevern.

Soling i solarium øker risikoen for hudkreft, og risikoen er størst når man starter i ung alder og tar solarium ofte. I 2012 ble det derfor innført 18-års aldersgrense for bruk av solarium. Fra 1. januar 2016 må betjeningen og de ansvarlige for den daglige driften ha bestått en obligatorisk solarieprøve www.solarieproven.no. Denne prøven har hittil vært frivillig.

-En kompetent betjening vil kunne gi best veiledning til hver enkelt kunde slik at de kan sole seg fornuftig, sier Kofstadmoen.