Sydensola dobbelt så sterk som Sørlandssola

Tilbake

Publisert 29.06.2015, oppdatert 07.07.2015 13:21

Stikkord: Sol og UV, Solarium, UV-indeks, UV-stråling, Pressemelding

En Sydentur nå er for mange starten på solsesongen etter den dårlige forsommeren. Det kan bli tøft for vårblek hud. Ta pauser fra sola – da tar du vare på både hud og helse. 

Rundt 7 av 10 nordmenn har vært på Sydenferie minst en gang de siste tre årene, og andelen som drar hvert år øker. I Syden er UV-strålene fra sola dobbelt så intense som i Sør-Norge. De fleste kler av seg mer når de er i Syden og utsetter seg dermed for mye sol.

– Det er naturlig at vi er sultne på sol etter en regnfull vår og forsommer. Det dårlige sommerværet hittil gjør at vårbleke nordmenn nå må være ekstra forsiktig med å legge seg i sola når den endelig kommer, sier forsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern.

- Kos deg i sola, men unngå å bli solbrent - og husk å ta gode pauser fra sola når den er som sterkest.  For huden glemmer ikke solskader, de samles opp og kan med tiden føre til føflekkreft, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Pass ekstra godt på at barnas hud beskyttes i sola i sommer.

Pass ekstra godt på at barnas hud beskyttes i sola i sommer.

Ny rapport - mest sol hjemme

Selv om stadig flere av oss drar til Syden, får vi fremdeles det meste av solmengden her hjemme, viser en ny rapport fra Strålevernet.  Grunnen til det er at vi tilbringer mest tid her hjemme, og vi er mer utendørs enn i de fleste andre europeiske landene. Vi er ute når været er bra, det vil si på våren, sommeren og høsten. Det er også da  UV-strålingen fra sola er mest intens i Norge. 
Folk som bor i Sør-Norge blir utsatt for mer intens UV-stråling enn i Nord-Norge.

 – Her hjemme blir folk faktisk oftere solbrent når de ikke er ute for å sole seg, men kanskje bare skal  jobbe litt i hagen eller dra en tur på fjorden, forteller forsker Nilsen.

Norge i verdenstoppen

Norge er et av landene i verden med høyest forekomst av føflekkreft. Årsaken til dette antas å være solingsvanene våre. Nordmenn er mye utendørs, og vi reiser ofte til mer solrike land der UV-strålingen er mer intens enn her hjemme.

Solstrålene blir sterkere jo nærmere ekvator man er. I Spania kan 15-20 minutter i sola være nok til å bli solbrent. Og skal du til Thailand, er sola ekstremt sterk. Der bør du søke mest mulig skygge mellom klokken 12 og 15.
I tillegg bruker en del nordmenn solarium, som er minst like intens som sydensola. Lys, nordisk hud blir lett solbrent, og solbrenthet øker risikoen for å utvikle hudkreft.

- Føflekkreft er den kreftformen som har økt mest de siste årene. Dette er en kreftform som vi vet hvordan vi kan forebygge. Ta vare på huden i sola og gå til lege hvis du oppdager mistenkelige hudforandringer, oppfordrer generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Her er soltipsene du bør følge:

  • Ta pauser fra sola og unngå å bli solbrent
  • Solhatt og klær gir den beste solbeskyttelsen.
  • Bruk solkrem med minst faktor 15, smør rikelig. 
  • Bruk solbriller for å beskytte øynene.
  • Beskytt barna ekstra godt mot sola.

Mye snø - sterk stråling

I år er det spesielt at det er mye snø i fjellet så sent på året. Dette sammen med at sola nå står høyt på himmelen, har ført til en rekordsterk sol på fjellet i Sør-Norge. Selv om snøsmeltingen er i gang, vil strålingen fortsatt være sterkere enn normalt en god stund fremover. Store snødekte flater påvirker også UV-strålingen fra sola flere kilometer utover der snøen ligger.

 
Kartet nedenfor viser hva vi forventer av UV-stråling fra sola en solskinnsdag i juni sammenlignet med hvordan det var i påsken i år. Styrken på strålene fra sola oppgis som en UV-indeks. Indeksen går vanligvis i en skala fra 0 til 15, hvor 0 er ingen UV-stråling og 15 er ekstremt sterk UV-stråling.

Årets snømengder i fjellet ga nylig en rekordhøy UV-indeks på 10 på Finse. Til sammenligning er UV-indeks normalt 5-6 i lavlandet i Sør-Norge, 3-4 i Nord-Norge, så høy som 11-12 i landene rundt Middelhavet og 13-14 i Thailand. Tykkelsen på ozonlaget påvirker også hvor intense solstrålene er. På dager med lite ozon kan vi oppleve sterkere UV.

 

Kartet til venstre viser beregnet UV for påsken i år, kartet til høyre viser beregnet UV for juni i år ved klarvær.

Kartet til venstre viser beregnet UV for påsken i år, kartet til høyre viser beregnet UV for juni i år ved klarvær.

Her kan du sjekke UV:

Ny UV-rapport fra Strålevernet: UV-eksponering av den norske befolkningen

Pressekontakter for kommentarer:

Statens stråleverns pressetelefon, 67 16 26 60.
Kreftforeningen, pressevakt: tlf. 924 07 877
Meteorologisk institutt, vakthavende meteorolog Oslo: telefon 22 96 30 00, Bergen: 55 23 66 00, Tromsø: 77 62 13 00.
Norsk Institutt for Luftforskning (NILU), seniorforsker Tove Svendby, tlf. 63 89 81 85.