Undersøker radon i nye boliger

Tilbake

Publisert 29.01.2016

Stikkord: Radon

Statens strålevern skal kartlegge hvor mye radon det er i nye boliger. I disse dager får derfor utvalgte boliger i Norge tilbud i posten om gratis radonmåling. Gassen radon kan over tid føre til lungekreft.

Disse sporfilmene måler radon i huset ditt. Plasser dem gjerne på soverommet og i stua, og la dem ligge der i to måneder før de sendes til analyse. (Foto: Statens strålevern)

Disse sporfilmene måler radon i huset ditt. Plasser dem gjerne på soverommet og i stua, og la dem ligge der i to måneder før de sendes til analyse. (Foto: Statens strålevern)

I alt 2.000 nye boliger i Norge er trukket ut til å delta i den frivillige radonundersøkelsen. Hensikten er å finne ut om kravene om radonreduserende tiltak i nye hus har hatt effekt. 

-Målingene vil gi oss økt kunnskap om radonnivåene i nye boliger i Norge. Fordelen for de som deltar, er at de får en gratis radonmåling i huset sitt, sier seniorrådgiver Bård Olsen i Statens strålevern som er ansvarlig for målingene.

Bestråler lungene

Radon er en radioaktiv gass som dannes naturlig i bakken. Den kan komme inn i huset via sprekker og utettheter i boligen din. Når vi puster, avgir radon stråling til lungene, noe som over tid kan føre til lungekreft. Etter røyking er radon den viktigste årsaken til at folk får lungekreft.

Billigere å forebygge

Det er byggforskriften TEK10 fra 2010 som setter krav om at det skal gjøres forebyggende tiltak i nye hus. Også flere andre europeiske land har innført eller vurderer å innføre slike krav. I tillegg er det krav om at boligen bør ha så lite radon som praktisk mulig.

-Det er både enklere og rimeligere å gjøre forebyggende radontiltak i selve byggeprosessen enn å skulle redusere radonnivået når boligen står ferdig, sier Olsen.