Skal du til Syden i vinterferien? Liten vits med solarium først

Tilbake

Publisert 15.02.2016, oppdatert 15.02.2016 14:06

Stikkord: Sol og UV, Solarium

Å ta litt solarium før sydenferien gjør deg kanskje litt brun, men huden har ikke fått beskyttelsen den trenger.

Strålene du får i solarium er kreftfremkallende. (Foto: Statens strålevern)

Strålene du får i solarium er kreftfremkallende. (Foto: Statens strålevern)

Det er de store mengdene UVA-stråler i solariet som gir deg den raske brunfargen. Ulempen er at disse strålene i mindre grad sørger for å herde huden din. Det er det UVB-strålene som gjør, ved at huden blir tykkere, men det tar lengre tid.  Og for lyse hudtyper som mange i Norge har, er det herdingen, og ikke brunfargen, som beskytter huden mot å bli solbrent. Både UVA og UVB kan gjøre deg solbrent. Blir du solbrent, øker faren for å få hudkreft. Over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråling.

Ta pauser fra sola

-Solen kan være intens i Syden på vinteren, og med vinterblek hud er risikoen for å bli solbrent spesielt stor. Derfor er det viktig å ta pauser fra solen midt på dagen og venne huden gradvis til solen, sier forsker Lill Tove Nilsen.

Hun minner oss på at solen også kan være sterk i Syden-storbyene om vinteren. For å finne ut hvor sterk sola er dit du skal, kan du sjekke UV-varselet.

Soltips i Syden:

• Ta pauser fra solen midt på dagen når strålene er mest intense. Gå i skyggen eller under en parasoll og spis en lang og hyggelig lunsj.
• Vær oppmerksom på at UV-stråling reflekteres fra bakken og omgivelsene. Du kan bli brun og solbrent selv om du sitter i skyggen. Derfor er det også lurt å ha på seg solkrem og litt klær.
• Bruk solkrem med faktor 15 eller mer. Smør deg med et tykt lag ofte, og alltid etter at du har badet.
 

UVB-stråler

Gjør oss solbrente, herder huden over tid, gir lenger brunfarge enn UVA.  Kreftfremkallende.

UVA-stråler

Gir raskt, men kortvarig brunfarge, herder ikke huden. Gjør huden solbrent når det er nok av strålene, som i solarier. Kreftfremkallende.