Vi blir oftest solbrent når vi ikke soler oss

Tilbake

Publisert 02.06.2016, oppdatert 02.06.2016 13:40

Stikkord: UV-stråling

Selv om vi nordmenn ofte drar til Syden for å bli brune, er det sola her hjemme som gir oss den største dosen ultrafiolett stråling. Og det er når vi ikke soler oss at vi blir oftest solbrent.  

Det er når vi bare skal jobbe litt i hagen, dra en tur på fjorden eller vaske bilen at vi blir oftest solbrent. (Foto: Viacheslav Nikolaenko, Shutterstock)

Det er når vi bare skal jobbe litt i hagen, dra en tur på fjorden eller vaske bilen at vi blir oftest solbrent. (Foto: Viacheslav Nikolaenko, Shutterstock)

Norge er et av landene i verden med høyest forekomst av hudkreft, og grunnen antas å være solingsvanene våre. Vi er mer utendørs enn i mange andre europeiske land og vi reiser ofte til solrike strøk der den ultrafiolette strålingen (UV) er mer intens enn her hjemme. Men vi får mest UV-stråling fra sola når vi er i Norge.

– Her hjemme blir folk faktisk oftere solbrent når de ikke er ute for å sole seg, men kanskje bare skal jobbe litt i hagen eller dra en tur på fjorden, sier forsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern.

Sammen med kollegaer har hun skrevet rapporten UV-eksponering av den norske befolkningen. Fra sol og solarier. Rapporten sammenfatter det man i dag vet om befolkningens eksponering for UV-stråling.

Det er hentet inn data fra ulike spørreundersøkelser om nordmenns solvaner, bosteds- og feriemønster. Dette er kombinert med kunnskap om UV-nivået i Norge, i Syden og i solarier, samt resultater fra vitenskapelige publikasjoner om folks UV-eksponering.

UV-stråling fra sola er elektromagnetisk stråling av samme type som synlig lys, men med høyere energi og kortere bølgelengder, noe som gjør at vi ikke kan se strålingen.

Unge mest utsatt

Vi er særlig mye ute når det er fint vær på våren, sommeren og høsten. Det er også da UV-strålingen fra sola er mest intens.  Folk som bor på Sørlandet er mer eksponert enn resten av befolkningen, fordi UV-strålingen er mer intens her enn lenger nord. Sørlendingene tilbringer også mer tid utendørs.

-Unge får de høyeste stråledosene fordi de soler seg mer enn befolkningen ellers - både ute og i solarium. De reiser også oftere på sydenferie, sier forsker Nilsen.

Menn er mer ute og dermed mer eksponert for strålingen enn kvinner, men kvinner går oftere i solarium enn menn.

Solarium som sydensola

Rundt 3 av 4 nordmenn har vært på sydenferie minst én gang siste tre årene, og andelen som drar hvert år stiger. Sydenreisene og bruk av solarium øker UV-eksponeringen vår betraktelig. Hver sydenferie utgjør 50-80 prosent av den årlige dosen vi får fra sola hjemme i Norge, mens de som tar solarium i gjennomsnitt øker UV-eksponeringen med 20–35 prosent. 

Sola kan være dobbelt så intens i Syden sammenlignet med her hjemme, og risikoen for å bli brent er derfor i utgangspunktet større når vi er på sydenferie. Likevel blir vi oftest solbrent her hjemme.

-Det kan vi forklare med at vi er blitt flinkere til å ta hensyn til den sterke sola i sydlige strøk. Nesten alle bruker solkrem i Syden, men hjemme ser det ut til av vi glemmer at sola faktisk er sterk nok til at vi også kan bli solbrente her, sier forskeren.

3 av 4 nordmenn har vært på sydenferie minst én gang de siste tre årene, og hvert år blir det stadig flere som drar. (Foto:Statens strålevern)

3 av 4 nordmenn har vært på sydenferie minst én gang de siste tre årene, og hvert år blir det stadig flere som drar. (Foto:Statens strålevern)

Solarium

Omtrent hver femte nordmann bruker solarium minst en gang i året. Et norsk solarium er like intenst som sydensola midt på dagen. Lys, nordisk hud er spesielt utsatt for skader forårsaket av slik intens UV-stråling.

Det er også viktig å huske på at vi soler hele kroppen samtidig når vi er i et solarium, mens vi eksponerer maks 15-50 prosent av kroppen når vi er ute i sola.
Mye og intens soling og mange solforbrenninger gjør oss mer utsatt for å få hudkreft senere i livet.

Ta pauser fra sola

UV-stråling kan føre til skade gjennom kjemiske reaksjoner i huden. Den mest alvorlige skadelig effekten er økt risiko for hudkreft, inklusive føflekkreft. Andre typer skader som forårsakes av UV er grå stær, solbrenthet, snøblindhet, soleksem og rynker eller tidlig aldring av huden. Lys, nordisk hud blir lett solbrent, og solbrenthet øker risikoen for blant annet å utvikle hudkreft.

Vi trenger sol for å ha en god helse, men for mye UV gir ekstra tilfeller av hudkreft. Hver enkelt av oss kan enkelt redusere UV-eksponeringen ved å begrense tiden vi er i sola eller i solariet.

-Når sola er som sterkest midt på dagen, bør man ta én eller flere pauser fra sola ved å gå i skyggen eller være innendørs, sier Lill Tove Nilsen.

Det er også lurt å dekke huden med klær, bruke solkrem på ubeskyttet hud og bruke solbriller.