7 av 10 følger ikke anbefalte solingsråd

Tilbake

Publisert 29.06.2016, oppdatert 12.07.2016 11:27

Stikkord: Solbeskyttelse, Soling, UV-indeks, Pressemelding

De fleste av oss bruker solkrem, men det er få som følger andre anbefalte solingsråd, viser undersøkelse.

Husk å ta pauser i skyggen når sola er som sterkest. (Foto: Matej Kastelic, ScanStockPhoto)

Husk å ta pauser i skyggen når sola er som sterkest. (Foto: Matej Kastelic, ScanStockPhoto)

Nordmenn har gode kunnskaper om hva som skal til for å redusere risikoen for å få hudkreft, men det er et gap mellom det vi vet og det vi gjør, viser en solvaneundersøkelse Kreftforeningen og Statens strålevern har gjort.

9 av 10 svarer at det er viktig å unngå å bli solbrent og beskytte seg med klær. 8 av 10 vet at vi også bør ta pauser i skyggen fra sola, men bare 30 prosent bruker klær og skygge som solbeskyttelse.
Hver tredje nordmann blir solbrent på ferie i utlandet, og minst like mange blir solbrent hjemme i Norge, til tross for at vi vet at vi skal beskytte oss med klær og skygge.

-Solkremen gjør ikke hele jobben med å beskytte huden vår mot sola, andre tiltak må også til. Vi skal nyte sola, men huske å ta pauser når den er på sitt sterkeste, sier Bjørn Johnsen,  forsker i Statens strålevern. 

Her er soltipsene du bør følge:

 • Ta pauser fra sola
 • Klær og solhatt gir den beste solbeskyttelsen 
 • Bruk minst solfaktor 15 på bar hud 
 • Husk solbriller for å beskytte øynene - også til barna

Rekordmange får føflekkreft

Norge er blant de land i verden som har høyest forekomst av føflekkreft, blant annet etter solrike land som Australia og New Zealand. Føflekkreft er den kreftformen som har økt mest de siste årene.
-Vi antar at over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium. Det positive er at denne krefttypen kan forebygges. Det er viktig å unngå å bli solbrent og holde seg unna mye intens sol, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

Sterk sol

Fra St. Hans og noen uker fremover i sommer er sola potensielt på sitt sterkeste. Det betyr at UV-indeksen også vil være på sitt høyeste. UV-indeks sier noe om hvor intense solstrålene er. Er den 3 eller høyere og du skal oppholde deg en tid ute, er solbeskyttelse nødvendig.

-Det er lurt å følge med på UV-varselet eller øyeblikksmålinger av UV rundt omkring i landet, sier Johnsen i Strålevernet.

 

Sted   UV-indeks
Sør-Norge  5-6
Nord-Norge   3-4
Fjellet i Sør-Norge  8-9
Middelhavslandene  10
Thailand  13-14

Tabellen viser hvilken UV-indeks vi kan forvente å få ved sol på ulike steder i sommer. Dager med lite ozon kan gi høyere verdier.


Ozonlaget som beskytter oss mot den skadelige ultrafiolette strålingen (UV), er i ferd med å normalisere seg, etter å ha vært tynnere enn normalt tidligere i sommer. 
- Varselet for de nærmeste dagene viser at tykkelsen på ozonlaget vil være rundt normalen, sier Tove Svendby, seniorforsker ved Norsk institutt for luftforskning (NILU).

Sjekk UV:

 • UV-varsel der du er: yr.no
 • Ozon- og UV-varsel i inn- og utland: uv.nilu.no
 • Oppdaterte øyeblikksmålinger av UV: www.nrpa.no/uvnett

Pressekontakter:

 • Statens strålevern, pressevakt, 67 16 26 60.
 • Kreftforeningen, pressevakt, 924 07 877.
  kreftforeningen.no/solvett (om solbeskyttelse og hudkreft).
  Solvaneundersøkelse 2016.
 • Meteorologisk institutt, vakthavende meteorolog Oslo 22 96 30 00, Bergen 55 23 66 00, Tromsø 77 62 13 00 (for værvarsel).
 • Norsk Institutt for Luftforskning (NILU), kommunikasjonssjef Christine F. Solbakken, 41612181, cfs@nilu.no