Europeisk radondag – mål radon nå!

Tilbake

Publisert 07.11.2016, oppdatert 07.11.2016 10:41

Stikkord: Radon

7. november er den europeiske radondagen. Dette er en fin anledning til å begynne å måle radon i huset ditt. Radon skal måles i minimum to måneder i vinterhalvåret.

 

Radon i boliger er den viktigste årsaken til utvikling av lungekreft, etter aktiv røyking (Illustrasjon: Statens strålevern/Monica Egeli)

Radon i boliger er den viktigste årsaken til utvikling av lungekreft, etter aktiv røyking (Illustrasjon: Statens strålevern/Monica Egeli)

Radon er en gass som dannes naturlig i bakken. I lufta ute er ikke radon noe problem, men innendørs kan vi puste inn radonholdig luft som avgir stråling til lungene. Over tid kan dette føre til lungekreft.

Radon i boliger er den viktigste årsaken til utvikling av lungekreft, etter aktiv røyking. Beregninger viser at hvert år dør rundt 300 nordmenn av lungekreft forårsaket av radon, enten alene eller i kombinasjon med røyking. Risikoen for å få kreft bestemmes av hvor lenge du utsettes for radon og hvor høyt radonnivået i boligen din er.

Radondagen markeres i flere europeiske land med ulike aktiviteter for å skape bevissthet rundt radon og oppmuntre folk til å måle.

Les mer om den europeiske radondagen her.

 

Slik måler du radon:

  • Radon skal måles i minimum to måneder i perioden fra midten av oktober til midten av april.
  • Det er enkelt og billig å måle radon. Det trenger ikke å koste mer enn 400-600 kroner, og målingen gjør du selv.
  • Måleutstyret skal settes i et oppholdsrom, for eksempel i en bokhylle, og stå på samme sted i minst to måneder for å gi sikker informasjon.
  • Du kan måle radon med sporfilmer eller med et elektronisk radonmåleapparat, fremgangsmåten er uansett den samme, både når det gjelder plassering og måleperiode.
  • Måleutstyret bestiller du hos et radonmålefirma. Ta gjerne kontakt med flere firmaer for å sammenligne pris og tilbud. Hør også om din kommune er blant dem som tilbyr prisgunstige målinger til innbyggerne.
  • Det er viktig at du måler radon i minst to måneder for å få et sikkert resultat. Radonkonsentrasjonen kan variere mye fra dag til dag og fra uke til uke.
  • Leier du ut en bolig, skal du dokumentere radonnivået. Du må gjøre tiltak hvis det viser seg at nivået er for høyt. 

Se også våre nettsider om måling av radon i boliger.