Drøftet forebygging av hudkreft

Tilbake

Publisert 09.11.2016, oppdatert 09.11.2016 10:28

Stikkord: Sol og UV, Solarium

Norske og europeiske eksperter har vært samlet i Bergen for å jobbe sammen om forebygging av hudkreft. 
 

Forskerne som møttes tilhører den uavhengige europeiske forskerforeningen Euroskin, hvor forsker Lill Tove Nilsen ved Statens strålevern, har presidentskapet for tiden.
 
- Vi gikk gjennom det vi vet om årsaker til føflekkreft, både hvilke personer og grupper som har høyere risiko og i hvilke situasjoner risikoen øker. Vi diskuterte også hvordan vi mest effektivt kan forebygge denne kreftformen - som ved hjelp av  kommunikasjon, strukturelle tiltak og screening program, sier Nilsen.

Norge er blant landene i Europa og i verden med høyest forekomst og dødelighet av føflekkreft. Hudkreftformene føflekkreft og plateepitelkreft er blant de kreftformene som har økt mest i løpet av de 60 årene Kreftregisteret har overvåket kreftforekomst i Norge, og de øker fortsatt. Intens UV-stråling og solbrenthet er faktorer som gir økt risiko.

Det er fullt mulig å forebygge hudkreft. Husk å ta pauser fra sola når den er som sterkest og beskytt deg med klær og solkrem. (Foto: Statens strålevern)

Det er fullt mulig å forebygge hudkreft. Husk å ta pauser fra sola når den er som sterkest og beskytt deg med klær og solkrem. (Foto: Statens strålevern)

 

Hudkreft kan forebygges. Det er anslått at mer enn 85 prosent av tilfellene av føflekkreft skyldes sol-eksponering og 9,4 prosent skyldes bruk av solarium i Nord- og Vest-Europa.

 

Den 8. EUROSKIN (European Society for Skin Cancer Prevention) workshop ble avholdt i Bergen 3.-4.  november –  i samarbeid med Norsk forening for fotobiologi og fotomedisin (NOFFOF).

 

Les mer om sol og helse