Til Syden i vinterferien? Liten vits med solarium først

Tilbake

Publisert 17.02.2017, oppdatert 17.02.2017 11:03

Stikkord: Solarium

Du blir kanskje litt brun av å ta solarium før du drar til Syden, men huden har ikke fått den beskyttelsen mot sola som den trenger.

Solarium før Sydenturen gir ikke huden beskyttelsen den trenger. (Foto: Statens strålevern)

Solarium før Sydenturen gir ikke huden beskyttelsen den trenger. (Foto: Statens strålevern)

 

Det er de store mengdene UVA-stråler i solariet som gir deg den raske brunfargen, men de  herder ikke huden i særlig grad. Det er det UVB-strålene som gjør. For folk som er lyse i huden, som mange i Norge er, er det herdingen, og ikke brunfargen, som beskytter huden mot å bli solbrent.

-Blir du solbrent, øker faren for å få hudkreft. Over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråling, sier forsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern.

-Solen kan være intens i Syden på vinteren, og med vinterblek hud er risikoen for å bli solbrent spesielt stor. Derfor er det viktig å ta pauser fra solen midt på dagen og venne huden gradvis til solen, sier Nilsen.

Hun minner oss på at solen også kan være sterk i Sydens storbyer om vinteren. For å finne ut hvor sterk sola er dit du skal, kan du sjekke UV-varselet http://www.nrpa.no/temaartikler/90115/varsel-og-maalinger-av-uv-fra-sola

 

UVB-stråler:Gjør oss solbrente, herder huden over tid, gir lenger brunfarge enn UVA.  Kreftfremkallende.
UVA-stråler: Gir raskt, men kortvarig brunfarge, herder ikke huden. Gjør huden solbrent når det er nok av strålene, som i solarier. Kreftfremkallende.
 

Soltips i Syden:

• Ta pauser fra solen midt på dagen når strålene er mest intense. Gå i skyggen eller under en parasoll og spis en lang og hyggelig lunsj.

• Vær oppmerksom på at UV-stråling reflekteres fra bakken og omgivelsene. Du kan bli brun og solbrent selv om du sitter i skyggen. Derfor er det også lurt å ha på seg solkrem og litt klær.

• Bruk solkrem med faktor 30 eller mer. Smør deg med et tykt lag før du går ut, gjenta smøringen, og alltid etter at du har badet.