Nordisk enighet: Barn bør få tilgang på flere skyggesteder for sola

Tilbake

Publisert 27.04.2017, oppdatert 12.06.2017 15:41

Stikkord: Sol og UV

Nordiske strålevernmyndigheter råder kommuner og byplanleggere til å utvikle gode skyggesteder for barn og unge. Bakgrunnen for uttalelsen er at stadig flere mennesker i Norden får hudkreft.    

Uttalelsen fra strålevernmyndighetene i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island peker på at solforbrenninger i barneårene kan føre til utvikling av hudkreft senere i livet, og at risikoen for å få kreft reduseres kraftig ved å søke skygge når sola er sterkest.

 

Her er et eksempel på solskjerming i en barnehage i Bærum (Foto: Bjørn Johnsen)

Her er et eksempel på solskjerming i en barnehage i Bærum (Foto: Bjørn Johnsen)

-Vi håper uttalelsen kan bevisstgjøre kommunene og andre byggansvarlige, slik at det blir flere rekreasjonsområder med både sol og skygge, sier forsker Lill Tove Nilsen i Statens strålevern.

Som eksempel på gode skyggetiltak nevner hun seildukstak på lekeplasser, gjennomsiktig tak med UV-filter på uterestauranter, treplanting på åpne plasser eller benker som står under større konstruksjoner.

-Selv om sola ikke er sterkest her i nord, kan den likevel gi helseskade. I tillegg har folk i Norden lys hud som tåler mindre sol, sier Nilsen.

-Vi tror kombinasjonen tilgjengelige og attraktive skyggesteder og bedre kunnskap om sol og solbeskyttelse vil gi færre solskader, sier Nilsen.

Les den nordiske uttalelsen her: Statement UV-safe outdoor environment 2017