Europeisk radondag – mål radon nå!

Tilbake

Publisert 07.11.2017, oppdatert 07.11.2017 11:52

Stikkord: Radon

I dag, 7. november, er den europeiske radondagen. Det er en god anledning til å begynne å måle radon i huset ditt.  Radon er en radioaktiv gass som kan gi lungekreft.

 

Det er umulig å forutsi om akkurat din bolig har et radonproblem. Den eneste måten å finne det ut på, er å måle. (Ill: Statens strålevern/Monica Egeli)

Det er umulig å forutsi om akkurat din bolig har et radonproblem. Den eneste måten å finne det ut på, er å måle. (Ill: Statens strålevern/Monica Egeli)

Radon i boliger er den viktigste årsaken til utvikling av lungekreft, etter aktiv røyking. Hvert år dør rundt 300 nordmenn av lungekreft forårsaket av radon, enten alene eller i kombinasjon med røyking, viser beregninger som Statens strålevern og Kreftregisteret har gjort.  
Radondagen markeres i flere europeiske land med ulike aktiviteter for å skape bevissthet rundt radon og oppmuntre folk til å måle.
Det er umulig å forutsi om akkurat din bolig har et radonproblem. Den eneste måten å finne det ut på, er å måle. Radon skal måles i minimum to måneder i vinterhalvåret, for det er da radonkonsentrasjonen er mest stabil.
Radon er en gass som dannes naturlig i bakken og kan sive inn i huset gjennom sprekker og utettheter.

Slik måler du radon:

• Radon skal måles i minimum to måneder i perioden fra midten av oktober til midten av april.
• Det er enkelt og billig å måle radon. Det trenger ikke å koste mer enn 400-600 kroner, og målingen gjør du selv.
• Måleutstyret skal settes i oppholdsrom, for eksempel i stue og soverom. Det skal stå på samme sted i minst to måneder for å gi sikker informasjon.
• Du kan måle radon med sporfilmer eller med et elektronisk radonmåleapparat, fremgangsmåten er uansett den samme, både når det gjelder plassering og måleperiode.
• Måleutstyret bestiller du hos et radonmålefirma. Ta gjerne kontakt med flere firmaer for å sammenligne pris og tilbud. Hør også om din kommune er blant dem som tilbyr prisgunstige målinger til innbyggerne.
• Det er viktig at du måler radon i minst to måneder for å få et sikkert resultat. Radonkonsentrasjonen kan variere mye fra dag til dag og fra uke til uke.
• Leier du ut en bolig, skal du dokumentere radonnivået. Du må gjøre tiltak hvis det viser seg at nivået er for høyt.

 Se også våre nettsider om måling av radon i boliger.