Blått lys fra mobilen skader ikke øynene

Tilbake

Publisert 16.05.2019, oppdatert 16.05.2019 11:00

Stikkord: Laser og lys

Det blå lyset fra mobilen er ikke farlig for øynene eller huden vår, og det har neppe skylden når vi ikke får sove på kvelden.

  -Blått lys kan redusere produksjonen av søvnhormonet melatonin, men det er antakelig ikke nok av det til at vi kan si at skjermbruk før leggetid forstyrrer innsovningen vår, sier forsker Terje Christensen i DSA.
Oppmerksomheten vår mot det som skjer på skjermen og stressende aktivitet på sosiale medier betyr antakelig mer for søvnen enn det blå lyset, sier forskeren.

I dag, torsdag 16. mai, er det UNESCOs internasjonale lysdag. Da kan det være nyttig å minne om at den internasjonale belysningskommisjonen CIE understreker at begrepet blålysskade eller blue light hazard ikke skal brukes om søvnvansker eller døgnrytmeforstyrrelser, men bare for å beskrive fotokjemiske skader på netthinnen. 

De små mengdene blått lys som kommer fra mobilen har ikke noen effekt på helsa vår. (Foto: unsplash.com)

De små mengdene blått lys som kommer fra mobilen har ikke noen effekt på helsa vår. (Foto: unsplash.com)

Men blått lys i store mengder er faktisk nyttig og har effekt på helsa vår. Eksempelvis brukes blått lys i store doser til behandling av nyfødte barn med gulsott og ved behandling av depresjoner som har sammenheng med døgnrytmeforstyrrelser.