Radiologisk- og kardiologisk intervensjon

Tilbake

Publisert 05.01.2014, oppdatert 21.01.2014 08:59

Stikkord: Angiografi, Røntgen, Radiologi, Intervensjon

Angiografi er en kontrastundersøkelse av blodkar eller organer som er blodforsynt. Et større blodkar blir punktert, og et kateter blir ført inn i pulsåren i armen eventuelt i lysken.

Intervensjonssenteret

Intervensjonssenteret


I kateteret kan man deretter sprøyte kontrast som gjør at blodkarene vises på bilder. Angiografi er en diagnostisk undersøkelse.

Radiologisk- eller kardiologisk intervensjon gjennomføres på omtrent samme måte som en angiografi, men der har inngrepet en terapeutisk hensikt. Røntgenapparatet brukes i disse sammenhenger for veiledning vha. av gjennomlysning samt dokumentasjon av behandlingen. CT, MR eller ultralyd kan også brukes ved enkelte behandlinger.

Intervensjon kan utføres utenom årene som for eksempel galldrenasje, eller i årene som ved percutan coronar intervensjon (PCI ). PCI er en vanlig intervensjonsbehandling hvor en blokker opp trange partier i blodårer i hjertemuskelen (kransarteriene), ved hjelp av et kateter.

Stråledoser

Flere nye pasientgrupper kan behandles med bruk av intervensjonsradiologi/-kardiologi, og prosedyrene kan være kompliserte inngrep. Lange gjennomlysningstider og mange bilder kan medføre forholdsvis høye stråledoser til både pasient og personale. Radiologer og kardiologer som arbeider med intervensjon er de som får de høyeste yrkesrelaterte stråledosene i Norge. Dette stiller store krav til strålevern kompetanse for helseprofesjoner som er involvert i prosedyrene. Utfordringen med muligheten for relativt høye stråledoser til pasient og personale har fått stor oppmerksomhet av internasjonale strålevernsorganisasjoner (IAEA og ICRP).