Laser og lys

Laser og lys, også kalt optisk stråling, brukes innen ulike områder - fra medisinsk og kosmetisk behandling, til sterilisering av utstyr, vannrensing, herding av materiale, belysning og landmåling. Bruken av sterke optiske kilder er regulert i strålevernforskriften, og medisinsk og kosmetisk bruk er spesielt regulert.
Det finnes naturlige og kunstige kilder til optisk stråling. Den viktigste naturlige kilden er sola. Blant de mest kjente kunstige kildene er laser, lysdioder (LED), lysrør, glødelamper, infrarøde kilder i badstuer og varmelamper, blitzlamper med forskjellig styrke (intenst pulset lys, IPL), utstråling fra prosesser som sveising, m.v.
 • Skader fra laser

  Skader fra laser

  De alvorligste skadene man kan få av laserbestråling, er arrdannelse på netthinnen som kan gi helt eller delvis synstap.

  Les mer »
 • Krav til lasere og virksomheter som bruker laser

  Krav til lasere og virksomheter som bruker laser

  I denne brosjyren finner du mer informasjon om laserklasser og hvilke krav som stilles.

  Les mer »
 • Laserpekere

  Laserpekere

  Lyset fra en sterk laser er ekstremt farlig for øyene. Skaden kan oppstå allerede før man rekker å blunke. Sterke laserpekere krever godkjenning fra Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

  Les mer »
 • Synlig lys og infrarød stråling

  Synlig lys og infrarød stråling

  Optisk stråling kan være skadelig ved for høy eksponering. Optisk stråling er en samlebetegnelse på synlig lys, infrarød stråling og ultrafiolett stråling. Når vi får optisk stråling på oss, når den huden og øynene, men den trenger ikke inn til …

  Les mer »