Sol og UV

Sola gir oss liv og energi. Men solstrålene kan også være skadelige på lang og kort sikt. UV-strålingen varierer med hvor høyt sola står på himmelen, dvs. hvor man befinner seg, tidspunkt på dagen og når på året det er, tykkelsen på sky- og ozonlaget, og refleksjon fra sjø og snø. Sola i tropiske strøk er omtrent dobbelt så sterk som sommersola i Sør-Norge.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet jobber for å forebygge negative effekter av UV-eksponering, og overvåker UV-strålingen i Norge bla. ved å drifte et nettverk av 9 UV-stasjoner rundt i landet.

Sjekk UV akkurat nå.

 • Hudtyper og risikogrupper

  Hudtyper og risikogrupper

  Vet man hvilken hudtype man har er det enklere å finne riktig solbeskyttelse og dermed kunne nyte solen uten å brenne seg.

  Les mer »
 • Varsel og målinger av UV fra sola

  Varsel og målinger av UV fra sola

  Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har ansvaret for å måle UV i Norge, og administrerer målestasjoner for UV på ulike steder i landet. Hensikten med målingene er å vurdere helse- og miljømessige konsekvenser av UV-klimaet og…

  Les mer »
 • UV-lampar i industri og samfunn

  UV-lampar i industri og samfunn

  Bruken av kunstige UV-kjelder er i dag vanleg i både industri og samfunn. Dei fleste kjeldene er laga for å sende ut UV-stråling, medan ved nokre kjelder (til dømes i sveiseapparat) oppstår UV-strålinga som ein uønskt tilleggseffekt.

  Les mer »