Sol og UV

Sola gir oss liv og energi. Men solstrålene kan også være skadelige på lang og kort sikt. UV-strålingen varierer med hvor høyt sola står på himmelen, dvs. hvor man befinner seg, tidspunkt på dagen og når på året det er, tykkelsen på sky- og ozonlaget, og refleksjon fra sjø og snø. Sola i tropiske strøk er omtrent dobbelt så sterk som sommersola i Sør-Norge.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet jobber for å forebygge negative effekter av UV-eksponering, og overvåker UV-strålingen i Norge bla. ved å drifte et nettverk av 9 UV-stasjoner rundt i landet.

Sjekk UV akkurat nå.

 • Unngå at barna blir solbrent på sommerskole

  Mange barn skal snart på sommerskole med spennende aktiviteter ute. Husk at sola er på sitt sterkeste nå og at barna lett kan bli solbrent hvis de ikke beskytter seg.

  Les mer »
 • Nasjonal strategi mot hudkreft

  En nasjonal strategi for å redusere forekomst og dødelighet av hudkreft i Norge er nå klar. Den skal styrke det forebyggende arbeidet mot hudkreft som gjøres av helsemyndigheter, helsetjenesten og kommunene. 

  Les mer »
 • Strategi for forebygging av hudkreft

  En nasjonal arbeidsgruppe har nå klart et forslag til strategi for å redusere forekomst, dødelighet og kostnader forbundet med hudkreft i Norge. Målet er 25 prosent reduksjon i veksten av hudkreft i Norge innen 2040. Strategien skal også bidra til å …

  Les mer »
 • Blir solbrente når vi ikke soler oss

  Vi blir oftere solbrent når vi gjør andre ting enn å sole oss, viser nye tall. Husk å beskytte deg mot sola selv om du ikke er ute for å sole deg.

  Les mer »