Her kan du lese om saken på regjeringen.no.
Følgende endringer foreslås i strålevernloven:
- Forbud mot reklame for solarium.
- Stansing av solarievirksomheter ved brudd på alderskontrollkravet.
Følgende endringer foreslås i strålevernforskriften:
- Tilsynsavgift og plikt for kommunene til å føre tilsyn med solarievirksomheter.
- To alternative løsninger for alderskontroll:
Krav om alderskontroll gjennom elektronisk adgangskontroll ved bruk av selvdeklarert eID for ubetjente steder eller heltidsbetjening. Begge løsninger skal kunne oppfylle krav om tilfredsstillende alderskontroll.
Som et alternativ til at ubetjente steder skal kunne oppfylle kravet om tilfredsstillende alderskontroll ved å bruke selvdeklarert eID som adgangskontroll, foreslås det å innføre et krav om at solarievirksomheter alltid må være betjente og gi veiledning til solariekunder.
-
Krav om informasjon om risikofaktorer ved solariebruk før betaling skjer.
Høringsfristen er 6. august 2025. Her kan du lese mer om høringen.
Bakgrunn
Norge er blant landene i verden som har høyest forekomst og dødelighet av hudkreft. Bruk av solarium er klassifisert som kreftfremkallende på lik linje med UV-stråling fra sol. Risikoen øker uansett alder, og er høyest når solariebruken starter i ung alder.
Spørreundersøkelser i befolkningen og blant ungdom i Norge viser at solarium fortsatt brukes, og aller mest blant de unge. På tross av 18-års aldersgrense, viser undersøkelsene også at unge under 18 år fortsatt får tilgang til solarium.
Det er satt som mål i den nasjonale UV- og hudkreftstrategien å redusere veksten i forekomst av hudkreft med 25 % innen 2040. Dersom det ikke lykkes, er det anslått at samfunnskostnadene for hudkreft i 2040 vil bli 11,5 milliarder kroner årlig i stedet for 8,7 milliarder årlig. Solarieeksponering anslås å utgjøre en sjettedel av hudkrefttilfellene og dermed også tilsvarende andel kostnader.
På denne bakgrunn er det viktig at regelverket oppdateres, og at det settes inn nye og bedre tiltak som effektivt begrenser bruken av solarium og dermed reduserer forekomsten av hudkreft i Norge.