Gå rett til innhold

Ny landsdekkende undersøkelse av radioaktiv forurensning i jord

Fremdeles finnes det radioaktivt nedfall fra Tsjornobyl-ulykken i Norge. Denne uken startet en landsdekkende kartlegging av radioaktivitet i jord. Prosjektet vil gi ny kunnskap om langtidsutviklingen av radioaktiv forurensning i jord i hele Norge.

Sist oppdatert: 14. mai 2025 11:04

Prøvetaking i Oslo denne uken
Seniorrådgiver Runhild Gjelsvik i DSA og forsker Paul Eric Aspholm i NIBIO under prøvetakingen i Oslo denne uken. Foto: DSA

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) samarbeider med Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) om undersøkelsen. Kartleggingen er en del av overvåkning av radioaktivitet i naturen, som finansieres av Klima- og miljødepartementet.

Tsjornobyl-ulykken i 1986 førte til radioaktivt nedfall over store deler av Norge, og fortsatt finnes radioaktiv forurensning i jord i områder som fikk mye nedfall. Blant stoffene som kom med nedfallet er cesium-137, som har en fysisk halveringstid på 30 år, og som fremdeles tas opp i næringskjeden. Det finnes også cesium-137 i jorden som stammer fra atmosfæriske atomprøvesprengninger på 1950- og 1960-tallet.

jordprøve
Jordprøve i Oslo denne uken. Foto: DSA

Etter Tsjornobyl-ulykken ble nivåene av cesium-137 i jord fra hele landet kartlagt. Dette har blitt fulgt opp med nye analyser hvert tiende år, i 1995, 2005 og 2015.

Skal ta prøver i hele Norge

I 2025 skal det gjennomføres en ny, landsdekkende kartlegging av cesium-137 i jord. Det er NIBIO-forsker Paul Eric Aspholm som skal stå for prøvetakingen. Fram til midten av september skal han besøke 464 prøvetakingspunkter over hele landet. Prøvene skal hentes på de samme stedene som tidligere år, slik at utviklingen over tid kan sammenlignes best mulig.

Den første prøvetakingen fant sted i nærheten av Bogstadvannet i Oslo tidligere denne uken. 

– Det er fantastisk å få oppleve landet vårt på denne måten, sier Aspholm, som forventer å tilbakelegge 35 000 kilometer med bil i løpet av sommeren.

Vil gi ny kunnskap

Prøvene skal prepareres og analyseres for cesium-137 på DSAs miljølaboratorium.

– Resultatene vil gi oss ny kunnskap om langtidsutviklingen av radioaktiv forurensning og hvordan den varierer mellom ulike områder, sier seniorrådgiver Runhild Gjelsvik i DSA.

– Vi har sett at det varierer hvor raskt det radioaktive cesiumet forsvinner fra den øverste delen av jordsmonnet. Blant annet viser resultatene fra tidligere kartlegginger at cesium-137 vaskes ut raskere i områder langs kysten og på Sørlandet, sammenliknet med områder lengre inn i landet, sier Gjelsvik. 

jordprøver
NIBIO-forsker Paul Eric Aspholm skal ta jordprøver i hele landet. Foto: DSA

Radioaktiv forurensning i jorden tas opp av sopp og planter og overføres videre til dyr som spiser dem. Selv om nivåene er blitt betydelig lavere siden 1986, sirkulerer forurensningen fortsatt i naturen. I de områdene som fikk mest radioaktiv forurensning er det høyere nivåer av radioaktivt cesium i tamrein, vilt, ferskvannsfisk, sopp, bær og utmarksbeitende dyr enn i andre matvarer. Siden de fleste spiser små mengder utmarksprodukter sammenlignet med andre matvarer, har dette lite å si for stråledosen til folk flest.

Viktig for atomberedskapen

Kunnskap om dagens nivåer av radioaktivitet i jord er også nyttig for atomberedskapen. Dokumentasjonen gjør det enklere å kunne vurdere omfanget og betydningen av et eventuelt nytt nedfall. Overvåkningen etter Tsjornobyl-ulykken har vist at konsekvensene av atomhendelser kan være til stede i naturen i flere tiår og har gitt kunnskap om langtidsutviklingen i ulike deler av miljøet.

Du kan lese mer om radioaktivitet i jord på DSAs nettsider.